Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.08.16.)

Kiadva: 2018.08.16. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.08.23-ig.

Várható frissítés: 2018.08.23. 12:00-kor.


 

 

Megkezdődött a szüret a fehér fajtákkal a Borvidéken. A hét elején már lehetett a városban olyan traktort látni, amely leszüretelt fehérszőlős ládákat vitt feldolgozni. Szedik a Cserszegi fűszerest, a Traminit, a Kékoportót rozénak. A Sauvignon blanc-t és a Pinot Noir-t a jövő héten tervezik szüretelni. A korai fajták általános szürete a jövő héten megkezdődhet. Sokan a fehér fajták szüretét már a következő hét végére beütemezték. A Kékoportót kb. 10 nap múlva már szedni fogják a tervek szerint a gazdálkodók.

Érdekes állapot alakult ki az idei évben. A korai és késői fajtákkal is rendelkező gazdálkodók a napokban egyszerre, párhuzamosan a korai fajtákat szüretelik, miközben a késői (Cabernet, Merlot) fajtákat permetezik peronoszpóra ellen.

 

 

 

A meteorológusok továbbra is leginkább száraz időt ígérnek, ezért sürgős növényvédelmi teendő nincs a mostani időszakban.

 

 

 

A középérésű fajták (Kékfrankos) esetében, amennyiben mégis permetezni szeretnénk, már csak a réz és a kén használata javasolható. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a minimum 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

 

 

A peronoszpóra a fiatal lombozaton erősen felszaporodott. Védekezni kell ellene, mert a meleg időben előforduló záporok után jelentős lombveszteséget okoz. A betegség miatt csak részben megmaradó levelek nem tudják beérlelni az amúgy nagy mennyiségű termést, a szőlő így kényszerérett lesz. Az egészséges lombozatot egészen a szüretig fenn kell tartani. A réz használata javasolható.

 


 

Merlot, Kadarka és Cabernet esetében még mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket peronoszpóra ellen, különben szüretre nem marad lombozat a tőkéken.

 

 

 

A kissé túlterhelt tőkéken még "nyers" a Merlot és a Cabernet is. Ezeken a helyeken még sok van hátra szüretig.

 

A bortitisz mindenhol jelen van az érő szőlőfürtökön. Szabad szemmel nem látni a fertőzések többségét. Esőt követően azonban már láthatóak is lesznek a most még alig észrevehető apró telepek. Mindenképpen permetezzünk ellene. Nagyon sok a sérült, hibás bogyókat tartalmazó fürt. Ezek a bogyók a még egészséges fürtrészeket is megbetegíthetik.

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A szőlőmoly-lárvák L2-es fejlettségűek. A szürkepenész az erősen molyos szőlőben jelentős kárt tehet a nyár végi időszakban. Fontos tehát, hogy a mostani időszakban védekezzünk a kártevő ellen. Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésekkel egymenetben a molyok ellen is védekezhetünk.

 

A bekerítetlen részeken sok az őzkár. A vadak, élükön az őzzel, jelentős veszteséget okozhatnak a fürtök megrágásával, leszaggatásával. Vadriasztással vagy a terület bekerítésével védekezhetünk ellenük. Az igazán nagy kárt a fürtök megsértésével és leverésével okozzák, nem is az elfogyasztott mennyiség a számottevő. Persze azért egy méretes vaddisznó már jelentős mennyiséget is megehet, főleg ha többen vannak...

Sok a borz, a nyúl is. Sok kellemetlenséget okozhatnak ezek a kisebb szőlőfogyasztók is. A hajtásokat egészen a földig lehúzzák, miközben nyújtózkodnak a fürtökért.

 

 

 

 

 

 

 

Figyeljünk a parlagfűre is. A gyom jelentősen felszaporodott az ültetvényekben. A büntetés elkerülése végett talajműveléssel vagy kaszálással tisztítsuk meg a területet a veszélyes gyomtól.

 

 

 

 

Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

 

VÉDEKEZNI KELL A SZŐLŐ SÚLYOS BETEGSÉGÉT OKOZÓ FITOPLAZMÁT TERJESZTŐ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA ELLEN! A szőlőültetvényekben általánosan jelen van a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) kifejlett egyede.

 

 

 

Amerikai szőlőkabóca sárga ragacslapon

 

A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

 

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem.

 

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

 

Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

 

A permetezések tervezésekor a gazdálkodónak szigorúan be kell tartania a törvényi előírásokat (43/2010.(IV.23.) FVM rendelet 15.§.), mely szerint méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos) készítménnyel virágzó növényállomány (ide értendő a nem virágzó kultúrában előforduló virágzó gyomok is) kezelése tilos!

 

Méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos) szereket csak az engedélyokiratba foglalt kiegészítés birtokában, a méhkímélő technológia pontos alkalmazásával szabad kijuttatni!

 

Méhkímélő technológia: a kezelés csak a csillagászati napnyugta előtt 1 órával kezdhető meg és még aznap 23.00 óráig be kell fejezni. Amennyiben a méhek a megjelölt időszakban még a virágzó növényállományt látogatják, a permetezés nem kezdhető meg! Szigorúan tilos a permetezést a hajnali, vagy reggeli órákra időzíteni (befejezni).

 

Ha a kezelendő szőlőterület szomszédságában virágzó kultúrnövény (pl. napraforgó) van, a permetezés szintén nem végezhető. A méhek kímélése érdekében a gazdálkodó és a közelbe települt méhész között tájékoztató kapcsolat felvétel indokolt.

 

A környezetkímélő, integrált növényvédelem legfontosabb követelménye a méhek védelme. A károkozó termelőket a kártérítési felelősség mellett növényvédelmi bírság is sújtja, ezért mindenki törekedjen a szakszerű védekezések megvalósítására (szeles időben ne permetezzünk, lehetőleg az esti órákban szórjuk ki az engedélyezett készítményeket (az engedélyezett dózisban).

 

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról:

 

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat. Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a tőke kétéves részén, a foszló kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől–közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz. Fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát. Az egyedek fertőzőképessége kb. 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak.

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-szolo-legpusztitobb-fitoplazmas-betegsege-az-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree-fd-

 

 

Az amerikai szőlőkabóca mellett egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül a tiametoxam hatóanyag (Actara SC) kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 


 

 Amerikai lepkekabóca

 

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 08.10 - 16.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,4

0

 Iván-völgy

24,1

0

 Bati-kereszt      

24,1

0

 Kajmád   

24,3

0

 Görögszó  

24,5

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

24,2

0

 Bonyhád     

24,2

0

 

Péntektől fokozódó melegre készülhetünk, sok napsütéssel, mérsékelt gomolyfelhősödéssel. Számottevő csapadék nem hullik, elvétve alakulhat ki egy-egy kis területet érintő, futó zápor, zivatargóc.  Hétvégén meleg, többnyire napos idő ígérkezik időszakos, gyenge vagy mérsékelt felhősödésekkel. Kiterjedt csapadék nem várható, elvétve lehet zápor, kisebb zivatargóc. A légmozgás is gyenge vagy mérsékelt marad, vasárnap élénkülhet meg kissé észak felől. Hétfőtől száraz, napos és ismét több fokkal 30 fok fölé melegedő időre van kilátás napokon keresztül. Előreláthatólag csütörtöktől nő meg a légköri labilitás, azaz a helyi zivatarok kialakulásának esélye. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm, Luzindo

kabócák ellen: Actara SC, Karate Zeon 5 CS, Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Quadris

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.