Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.08.30.)

Kiadva: 2018.08.30. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.09.06-ig.

Várható frissítés: 2018.09.06. 12:00-kor.

 


 

Folyamatos a szüret a Borvidéken. A múlt héten esett 10-30 mm közötti csapadék gyorsan elszívódott a talajba. Nem hátráltatta napokig a szüretet. A csapadék hatására nem szaporodott fel jelentősen a szürkepenész. Rövid ideig tartott a fürtök vízzel való borítottsága, így szerencsére nem rothad a szőlő. Viszont sok helyen a fürtök egy része töpped. Ez a túlterhelésnek köszönhető javarészt élettani eredetű jelenség.

 

 

 

Sajnos a késői fajtáknál a lombozaton nagyon felszaporodott a lisztharmat és a peronoszpóra is, ezért permetezni kell a levelek védelme érdekében. A késői érésű fajták esetében a réz és a kén használata javasolható. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a minimum 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

 


 

A bortitisz mindenhol jelen van az érő szőlőfürtökön. Mindenképpen permetezzünk ellene. Nagyon sok a sérült, hibás bogyókat tartalmazó fürt. Ezek a bogyók a még egészséges fürtrészeket is megbetegíthetik.

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A szőlőmoly-lárvák L3-as fejlettségűek. A kifejlett egyedek rajzása folyamatos volt a héten, szex-feromon csapdáink átlagosan 7 egyedet fogtak csapdánként. A szürkepenész az erősen molyos szőlőben jelentős kárt tehet a nyár végi időszakban. Fontos tehát, hogy a mostani időszakban védekezzünk a kártevő ellen. Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésekkel egymenetben a molyok ellen is védekezhetünk.

 


 

A bekerítetlen részeken sok az őzkár. A vadak, élükön az őzzel, jelentős veszteséget okozhatnak a fürtök megrágásával, leszaggatásával. Vadriasztással vagy a terület bekerítésével védekezhetünk ellenük. Az igazán nagy kárt a fürtök megsértésével és leverésével okozzák, nem is az elfogyasztott mennyiség a számottevő. Persze azért egy méretes vaddisznó már jelentős mennyiséget is megehet.

 


 

Sok a borz, a nyúl is. Sok kellemetlenséget okozhatnak ezek a kisebb szőlőfogyasztók is. A hajtásokat egészen a földig lehúzzák, miközben nyújtózkodnak a fürtökért.

 

 

 

A rovarok kártétele is fokozott. A szárazságban a legjobb táplálék ilyenkor az érő szőlő számukra. Nézzük át a fürtöket, és ha szükséges védekezzünk a rovarok ellen. Rágásukkal megsebzik a bogyók héját, ami eső után gyorsan szürkepenészes lehet. A rovarok közül jelenleg a darazsak, a hangyák, a gyapottok-bagolylepke, a szőlőmolyok, a muslicák és a poloskák veszélyesek, néhol nagyobb tömegben vannak jelen.

 

 

A termésre nem jelent veszélyt a kígyóaknás szőlőmoly, csak a lombozatot károsítja. Tolna megyében a kígyóaknás szőlőmoly kártétele az idei évben általánossá és gyakorivá vált a Szekszárdi Borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt években nem találkoztunk kártételével, de az idei évben több ültetvényben megjelent, és a gazdálkodók ill. a hatóság felmérései szerint gyakran előfordul a szőlőtőkék levelein. A szőlőn eddig aknázó kártételt nem figyeltünk meg.

 

 

Akna a levél szélén

 

A kígyóaknás molyok nevüket arról kapták, hogy a levélben készített aknájuk jellegzetesen igen hosszú „kígyózó”. Vékonyan kezdődik és fokozatosan szélesedik, ahogy a hernyó növekszik, de mindvégig keskeny marad. Az akna középvonalában végig látható az ürüléke. A kígyóaknás szőlőmoly tevékenységét először 2014-ben figyelték meg Magyarországon. Akkor nagyobb jelentőséget nem tulajdonítottunk neki. Terjedése miatt nagyobb figyelmet érdemel a károsító. Az első tüneteket május közepén figyelhetjük meg a szőlőlevél színén. A fertőzés augusztus szeptemberre erősödik fel. A kígyóaknás szőlőmoly kifejlett lepkéje a szőlő kérge alatt telel át. A lepke 3 mm nagyságú, a tollszerű szárnyak végén egy-egy fekete pont található. Nagyobb egyedszám esetén, egy levélen számos akna alakulhat ki, ekkor már a levéllemez súlyosan károsodik, időelőtti lombhulláshoz vezethet. Rendszeres növényvédelem mellett is fellép, s a kártétel az érési időszakra erősödik fel, amely az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betarthatósága kapcsán okoz gondot. Jelenleg nincs ellene engedélyezett növényvédő-szer. Olyan készítményt kell választanunk, ami nem pusztítja el a természetes ellenségeket. A szőlőmolyok ellen engedélyezett számos rovarölő szer között ez ellen a faj ellen is hatékony készítmény lehet. A károsított levelek eltávolítása a lepke kirepülése előtt, csökkentheti a kígyóaknás szőlőmoly felszaporodását.

 

 

Figyeljünk a parlagfűre is. A gyom jelentősen felszaporodott az ültetvényekben. A büntetés elkerülése végett talajműveléssel vagy kaszálással tisztítsuk meg a területet a veszélyes gyomtól.

 

 

 

 Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

 

VÉDEKEZNI KELL A SZŐLŐ SÚLYOS BETEGSÉGÉT OKOZÓ FITOPLAZMÁT TERJESZTŐ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA ELLEN! A szőlőültetvényekben általánosan jelen van a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) kifejlett egyede.

 

 

 

Amerikai szőlőkabóca sárga ragacslapon

 

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók. A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-szolo-legpusztitobb-fitoplazmas-betegsege-az-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree-fd-

 

Az amerikai szőlőkabóca mellett egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül a tiametoxam hatóanyag (Actara SC) kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 


 

 Amerikai lepkekabóca

 

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 08.24 - 30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,5

12

 Iván-völgy

22,3

32

 Bati-kereszt      

22,2

26

 Kajmád   

22,4

16

 Görögszó  

22,7

15

 Bátaszék  

24,8

17

 Paks  

22,2

11

 Bonyhád     

22,4

21

 

Pénteken mérséklődik a meleg. Szombaton hidegfront érkezik. Erős északi szél fúj, zömmel felhős idő várható, de csak elszórtan alakul ki zápor. Délután nő meg az esélye zivatarok előfordulásának. Vasárnap előreláthatólag ismét kisüt a nap, melegszik a levegő, de erősen változó felhőzet mellett időszakosan záporokkal, zivatargócokkal is számolni kell. Hétfőn és kedden mérsékelten meleg, változékony, ugyancsak időnkénti csapadékgócokkal tarkított időre van kilátás. A következő 7 napban Borvidékünkön 15 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm, Luzindo

kabócák ellen: Actara SC, Karate Zeon 5 CS, Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Quadris

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.