Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.06.06.

 

Kiadva: 2019.06.06. 12:00-kor.

 

Érvényes: 2019.06.13-ig.

 

 

 

A meleg időjárás intenzív fejlődésre sarkallta a szőlőt. A meleg napok hatására több helyen megindult a virágzás, és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás. Jelenleg az ültetvényekben fekvéstől és fajtától függően 15-50%-os virágzás van a Borvidéken. A lisztharmat levéltünetei elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. A halványbarna, matt levélfelszín jelzi ezeket a - most még - kis kiterjedésű fertőzéseket. Bár alapvetően a párás, fülledt időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hónap időjárása. Májusban összesen 150 mm csapadék esett, a talajok mélyen beáztak, így még hetekig gőzben tartják alulról az ültetvényeket a melegedő időjárásban a vizes talajok. Újabb csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 16 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

 

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250-300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel (250 l/ha) is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A hétre ígért erős UV sugárzás még tovább fokozhatja a perzselési tünetek felszíni kiterjedését.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.30 – 06.06.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,9

3

 Iván-völgy

18,4

4

 Bati-kereszt      

18,3

4

 Kajmád   

18,9

3

 Görögszó  

18,8

2

 Bátaszék  

18,9

2

 Paks  

18,3

1

 Bonyhád     

18,5

4

Várható időjárás

Pénteken alacsonyabb nedvességtartamú légtömeg érkezik, nagyrészt napos, meleg száraz idő lesz jellemző. A hétvégén és hétfőn szárazabb levegő alakítja az időjárást. Szombaton északnyugatira fordul és megerősödik a szél. Zömében derült lesz az ég, erős UV sugárzással kell számolni a déli, kora délutáni időszakban. Csak elvétve alakulhat ki egy-egy átfutó zápor, esetleg zivatar. Átmenetileg kissé csökken, majd újból emelkedik a hőmérséklet. Kedden, szerdán kevéssel +30 fok fölé melegedhet a levegő. Napos, nyári időre van kilátás, de a hétvéginél valamivel nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporesők, valamint zivatarok, elsősorban a délutáni órákban. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A gyomok erőteljesen fejlődtek a csapadékos időjárásban

 

Atka korai károsításának nyomai

 

Peronoszpóra levélen

 

Perzselés tömény permetléhasználat miatt

 

Törzsvédelem a fiatal pótlásnál

 

Virágzó Kékfrankos

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

 

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium