Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.06.13.

 

 

 

Kiadva: 2019.06.13. 12:00-kor.

 

 

 

Érvényes: 2019.06.20-ig.

 

Hirtelen rendkívül meleg időjárás köszöntött be. Ez a meleg még tovább fokozódhat és intenzív fejlődésre ösztönözte a szőlőt. A virágzás későn kezdődött, de most gyorsan halad előre. A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le, és most a szőlő behozza a májusi hideg időjárás miatti elmaradását. A peronoszpóra most már általánosan megjelent a leveleken, de még a fürtökön nem láttunk tüneteket. Szerencsére a szürkepenész sem jelent meg a virágzó fürtökön ezidáig. A meleg és az erős UV-sugárzás nem kedvez a kórokozónak.

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg, kötödés után, némi csapadék hatására elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. Ez a peronoszpórára is igaz. A nappali felmelegedések jelentősek voltak, a reggelek néhol párásak. Ez az időjárás kedvez a virágzásnak. A májusban mélyen beázott talajokból most még hetekig „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A virágzás alatt folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 9 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A hétre ígért erős UV sugárzás még tovább fokozhatja a perzselési tünetek felszíni kiterjedését. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

 

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a tiametoxam hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.07 - 13.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,5

0

 Iván-völgy

22,3

0

 Bati-kereszt      

22,1

0

 Kajmád   

22,2

0

 Görögszó  

22,8

0

 Bátaszék  

22,8

0

 Paks  

22,4

0

 Bonyhád     

22,3

0

Várható időjárás

Pénteken folytatódik a hőség, már helyenként elérheti a maximum hőmérséklet a 35 fokot is. Derült, vagy gyengén felhős, száraz idő várható. Többnyire gyenge, vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Szombaton tovább fokozódik a meleg, már többfelé elérheti a 35 fokot a maximum hőmérséklet, délkeleti szél ígérkezik. A napsütést délután kevés felhő zavarhatja itt-ott, majd az esti, éjszakai időszakban kialakulhat egy-egy helyi zivatargóc. Vasárnap egy északnyugat felől érkező hidegfront alakítja előreláthatólag az időjárást. Alapvetően folytatódik a fülledt, nagyon meleg idő. Délután északnyugatira forduló, erősödő szél támad, majd egyre többfelé pattanhat ki heves zivatargóc is. Hétfőn, kedden változékonyabb, kevésbé meleg, napos-felhős, elszórtan záporokkal, zivatarokkal is tarkított időre van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

Egymenetben gyomirtásra és fűnyírásra kifejlesztett gép

 

Elgyomosodott soralj

Erős a hajtásnövekedés

Gubacsatka tünete

Klorózis

Perzselés

Szőlő-levélatka szívásnyomok

Szőlőmoly lárvája

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

 

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium