Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.06.14.)

 

Kiadva: 2012.06.14. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.06.21-ig.
Várható frissítés: 2012.06.21. 12:00-kor

 

 

 

 

A virágzás alatti időszakban közel 20 mm csapadék hullott a Borvidéken. A csapadék nagy része csendes eső formájában érkezett, így a szőlőre nézve nem volt kedvezőtlen a virágzás alatti csapadék. A virágzás lefutott, a kötődő kis bogyók száma megfelelő.

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt héten a lisztharmat tünetei további helyeken jelent meg. A betegségnek azonban még nem olyan jelentős az előfordulása.

 

 

A peronoszpóra tüneteit még nem észleltük a Borvidék ültetvényeiben.    

 

 


A kezeletlen szőlők lombozata is sok helyen tünetmentes, jól fejlett. A fürtzónában sem találni egyelőre betegséget. Az időjárás azonban mindkét betegség számára alapvetően kedvező. Elsősorban lisztharmat-veszély van. A párás időjárás nagyon kedvez a betegségnek. Miért nem robban mégsem a lisztharmat "bomba"? Hol késik a peronoszpóra?

 

A jövő hét megadja a választ. Elsősorban az eddigi időjárás lehet az oka a betegségek eddigi szerény szereplésének. Figyelemmel kísérve az elmúlt hetek hőmérséklet adatait, látható, hogy a heti átlaghőmérsékletek elmaradtak az ilyenkor szokásostól. Ez teljesen visszaveti a betegségek terjedését. Azonban jövő héten megjön a kánikulai meleg...

 

Várhatóan a peronoszpóra és a lisztharmat tünetei is meg fognak jelenni tömegesen. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is védi a fiatal fürtrészeket.

 

 

A kötődés után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a kötődés utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt.

 

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 06.08-14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

18,4

19,6

 Iván-völgy 

18,2

19,2

 Bati-kereszt      

17,8

17,4

 Kajmád   

18,3

18,6

 Görögszó  

18,4

17,2

 Bátaszék  

18,4

17,5

 Paks  

18,1

19,2

 Bonyhád     

18,1

19,1

 

 

 

 

 

 

 

Péntektől előreláthatólag legalább egy héten át erős felmelegedés, kánikula, sok napsütés és jellemzően száraz időszak, igazi nyaraló idő következik. A  következő 7 napban Borvidékünkön 1-2 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 

 

 

 

A

 

 

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo, Ridomil Gold, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Premium

 

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.