Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.07.18.

 

 

 

Kiadva: 2019.07.18. 12:00-kor.

Érvényes: 2019.07.25-ig.

 

 

 

Fülledt, párás időjárás, erős fertőzési nyomás. Ezek most a legfontosabb jellemzői a szőlő növényvédelmének. Aki kicsit elbámészkodott az utóbbi két hétben a növényvédelemmel vagy a zöldmunkákkal, annak most elég rossz következményekkel kell szembenéznie. A kevésbé sikeres termesztőknél erős járvány alakult ki mind a lisztharmat mind a peronoszpóra tekintetében. Az elkövetkező napokra változékony, záporokkal tarkított, meleg időjárást ígérnek, így ezeken a helyeken még tovább romolhat a helyzet. A korai fajtáknál (csemege, Zweigelt) már vannak itt ott zsendülő bogyók, így ezek a fajták már túljutottak a nehezén. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot) azonban még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. Bár a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagy termés várható, de még mindig erős védelmet kell folytatni. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában. Ez főleg a peronoszpórára igaz. A mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten új fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei az elkövetkező napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. A felszívódó szerek mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát helyezzük előtérbe. A záródó fürtökön ez az utolsó jó lehetőség a kocsányhoz és a bogyók belső felületéhez odajuttatni a növényvédő szert. A párás levegő a lisztharmat számára is kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is azt tapasztalhatja, hogy az érzékenyebb fajtákban a betegség továbbra is terjed. A „párás levegő” a lombsátor alatt kialakult páradús környezetet jelenti, ami csak megfelelő zöldmunkával tehető kedvezővé. A lisztharmat által erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A zöldmunka fontossága is kiemelkedő. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök. Ez az alacsonyabb páratartalomnak és a nap fertőtlenítő hatásának együttes eredménye.

 

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 12 db lepkét fogtak.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

 

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 07.12 – 18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,7

3

 Iván-völgy

22,4

2

 Bati-kereszt      

22,3

1

 Kajmád   

22,6

2

 Görögszó  

22,8

2

 Bátaszék  

22,8

2

 Paks  

22,4

3

 Bonyhád     

22,5

2

 

Várható időjárás

 

Pénteken előreláthatólag folytatódik a meleg, kissé fülledt, változóan napos-felhős idő szórványosan előforduló, de foltokban heves záporral, zivatargóccal. Szombatra kifejezetten meleg, fülledt, napos-gomolyfelhős nyári időre van kilátás. Vasárnap is a nyári, fülledt, meleg és napos-gomolyfelhős idő ígérkezik jellemzőnek. Ezen a napon is megvan az esélye helyi zivatargóc kialakulásának. A jövő hét első napjain folytatódik a nyári, meleg időjárás gyenge vagy mérsékelt északnyugati légmozgással. Nem lesz zavartalan a napsütés, időről-időre felhősödés, elvétve zápor, kisebb eső is megzavarhatja azt. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 14 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A kontakt készítményeknél a jó fedettég alapvető követelmény

 

 

A peronoszpóra levélfertőzések is erősek

 

Amerikai lepkekabóca

 

Amerikai szőlőkabóca L5-ös lárva

 

Egyelőre jó termés ígérkezik

 

Egymást követő fertőzési hullámok tünetei

 

Gubacsatka kártétele

 

Jól kilevelezett fürtzóna 

 

Lisztharmat levéltünetek

Megfelelő zöldmunka

 

 

Minden bogyó lisztharmatos

 

Napégés

 

Napon fejlődő, egészséges fürt

 

Peronoszpóra kártétele

 

Tőkeelhalás tünete

 

Védjük a fiatal hajtásokat

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium