Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.07.25.

 

 

Kiadva: 2019.07.25. 12:00-kor.

Érvényes: 2019.08.01.-ig.

 

Tovább folytatódik a meleg időjárás, ami kedvez a szőlőnek, a betegségek nem támadnak most az eddigi erővel. A következő hétre ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elkövetkezendő időszakra kánikula várható, ezért most nyújthatjuk a permetezési fordulók közt eltelt időt. Sok helyen már zsendülő fürtöket is lehet látni, főleg a csemegeszőlők fürtjei kezdték meg a színesedést. A Kékfrankos is szépen tarkul, mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg. Az elmúlt héten nem esett csapadék, így peronoszpóra esetében nem indult újabb betegséghullám. A leveleken már múlt héten megjelent tünetek "kiégtek". A levelek fonáki részén nem figyelhető meg jelentős sporuláció. A hiányosan védett szőlőkben a peronoszpóra tünetek általánosak. Ezek még a két héttel ezelőtti fertőzés "nyomai". A betegség több hullámban, különböző fejlettségi állapotban fertőzte a fürtöket. A legutolsó fertőzés nyomán most fonnyadnak össze a kifejlett bogyók, egyesével. Az érintett ültetvényekben a fürtkár 40%-os. A zsendülő fajták már túljutottak a nehezén. Ezek esetében már a réz és a kén használata is elegendő lehet. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot, Kadarka) azonban még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában. Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 16 db lepkét fogtak. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer, egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.19 – 25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,4

0

 Iván-völgy

23,3

0

 Bati-kereszt      

23,1

0

 Kajmád   

23,4

0

 Görögszó  

23,6

0

 Bátaszék  

23,7

0

 Paks  

23,1

0

 Bonyhád     

23,2

0

Várható időjárás

Pénteken elvétve előfordulhat egy-egy záporeső, zivatar. Egyébként csapadékmentes, napos, nyári meleg idő lesz jellemző. A hétvégén és a jövő hét elején változékonyabbra fordul időjárásunk, több lesz a felhő, kevesebbet süt majd a nap, fülledté válik a levegő. Elszórt jelleggel bárhol előfordulhatnak záporok, illetve zivatarok. Viszont marad a meleg, 30 fok körül, valamint kevéssel a fölött alakul a maximum hőmérséklet. Kedd, szerda tájékán körvonalazódik egy hidegfront érkezése, megerősödő északi széllel, pár fokos enyhüléssel. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


 jó talajművelés sokat segít az egészséges állapot fenntartásában

 

 

A Kékfrankos már szépen zsendül

 

A peronoszpóra levéltünetei kiégtek a melegben

 

A zsendülő bogyókon is van peronoszpóra tünet

 

Az évelő egyszikűeket nehéz kiirtani

 

Fiatal szőlőn gyomirtószer kár

 

Jó fedettség

 

Jó zöldmunka

 

Napégés

 

Több fertőzési hullám tünete egy fürtön

 

Tőkeelhalás

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium