Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.08.01.

 

 

 

Kiadva: 2019.08.01. 12:00-kor.

Érvényes: 2019.08.08.-ig.

 

 

Csendes volt az elmúlt hét növényvédelmi szempontból. Kétszeri alkalommal érkezett csapadék, 20 és 30 mm körüli mennyiségben. Az éjszaka hulló esők reggelre nagyrészt felszáradtak, gyorsan elnyelte a száraz talaj mindkét adagot. A gombabetegségek terjedésére nem volt hatása ennek a két esőnek. A többségében zsendülő bogyókat tartalmazó fürt már nem fertőződik lisztharmattal vagy peronoszpórával. A késői fajták, amelyek még nem zsendülnek, azonban még veszélyben vannak. A védekezés elmaradása vagy felszívódó készítmény használatának mellőzése esetén jelentős fürtkár alakulhat ki. Ezért Merlot és Cabernet fajták esetében még mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket peronoszpóra ellen. Az idei évi erős fertőzési nyomásra jellemző a betegségek esetében, hogy a gyengébben védett ültetvényekben a peronoszpóra és a lisztharmat ritkán láthatóan "megosztozott" a fürtökön. A mostani időszakra már teljesen felélték a fertőzhető felületet, ketten együtt, 100 %-os borítottságot produkálva. Most, hogy a zsendülő fajták többségénél a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük félre a permetezőgépet és a felszívódó szereket. A fertőzött fürtrészek szüretig a tőkén maradnak, ezek a későbbiekben jelentősebb botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (réz 21 - folpet 30 nap) várakozási idejére.

 

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható speciális botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A védelem nélkül hagyott szőlőkben jelentős kár keletkezhet szüretre.

 

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 6 db lepkét fogtak.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák többségében L5-ös fejlettségűek. A Szekszárdi borvidéken már kifejlett egyedeket is fognak a sárgalapos csapdák július legvége óta. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 07.26 – 08.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,1

47

 Iván-völgy

23,0

45

 Bati-kereszt      

23,0

49

 Kajmád   

23,2

32

 Görögszó  

23,3

28

 Bátaszék  

23,4

26

 Paks  

23,0

36

 Bonyhád     

23,1

29

 

Várható időjárás

 

Pénteken előreláthatólag északnyugat felől egy markánsabb hidegfront érkezik, sokfelé záporokkal, zivatarokkal, helyenként heves zivatarral. Szombaton szeles, de nagyrészt napos, gomolyfelhős, kellemes hőmérsékletű időre van kilátás. Vasárnapra megnyugszik az időjárás, legyengül a szél. Sok napsütés, mérsékelten meleg idő a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A bogyók már színesednek

 

 

A lombozat védelme még fontos

 

Amerikai lepkekabóca

 

Erősen fertőzött fürtök

 

Gyomirtott ültetvény

 

Jó termés várható

 

Lisztharmatos fürt

 

Napégés

 

Szőlőkabóca imágó

 

Szürkepenészre hajlamosító fürtállapot

 

Tőkeelhalás

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium