Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.08.08.

 

Kiadva: 2019.08.08. 12:00-kor.

 

Érvényes: 2019.08.15.-ig.

 

 

Egyenetlenül, lassan zsendül a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás az idén nem érkezett meg, így a zsendülés és az érés átlagos ütemű. A júliusban leesett 60 mm csapadék sokszor hidegfronttal érkezett, amely többször lefékezte a gyors fejlődését a szőlőnek. Így most augusztus elején a "normális" ütemben fejlődik a szőlő. Az idei évben még nem volt a megszokott 1-1,5 hetes kánikula. Néhány melegebb nap után mindig visszahűlt az idő. Az érő szőlő szemre szép, de sok van még hátra az érésig. Idén nem lesz korai szüret. Az időjárás várható alakulása miatt a korai fajták szüretére is várni kell még jó pár hetet. A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a réz és a folpet hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést már most. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására, de újabb esők nélkül is jelentős veszélyben vannak a fürtök.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet, Kadarka), továbbra is folytatni kell az erős védelmet (felszívódó készítményekkel) szőlőben a peronoszpóra ellen. A késői fajták még csak olyan fejlettségben vannak, ami még nem érte el azt a fokozatot, ahol a fajta már biztonságban lenne a peronoszpóra fürtfertőzése ellen. Ha most nem védekezünk felszívódó készítménnyel a peronoszpóra ellen, ezen még nem zsendülő fajtákban, akkor a jövő héten fürtelhalásos tüneteket tapasztalhatunk majd.

Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő peronoszpóra és lisztharmat ellen. Ezt egészítsük ki szürkepenész elleni készítmény hozzáadásával.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-1-es, L-2-es lárvák. Ezzel párhuzamosan a rajzás is tart még. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 5 db lepkét fogtak.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

Az elmúlt hetekben leesett csapadékok miatt erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.02 - 08.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,0

12

 Iván-völgy

23,1

10

 Bati-kereszt      

23,1

14

 Kajmád   

23,1

11

 Görögszó  

23,2

9

 Bátaszék  

23,2

12

 Paks  

23,0

9

 Bonyhád     

23,1

18

Várható időjárás

Pénteken, szombaton jelentősen melegszik a levegő, kánikulára számíthatunk sok-sok napsütéssel. Említést érdemlő csapadék szombat estig nem hullik, akkor éjjel viszont ismét egy gyenge hidegfront érkezik, amiből kialakulhatnak záporok, illetve zivatarok. Vasárnap napsütés, friss északi szél, de nyárias idő ígérkezik. Csapadék napközben nem valószínű. Hétfőn ismét jelentős felmelegedés, sok-sok napsütés, csapadékmentes idő ígérkezik, majd keddre egy erősebb hidegfront érkezése körvonalazódik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A Kékfrankos lassan zsendül

 

A késői fajták még fertőződhetnek peronoszpórával

 

A nem permetezett lombozaton a lisztharmat-fertőzöttség 100%-os

 

A rézsűket és szegélyeket mentesítsük a parlagfűtől

 

A zsendülés egyenetlen

 

Amerikai lepkekabóca

 

Az esők hatására újraindul a gyomosodás

 

Borz által károsított fürt

 

Eső után megduzzadt Pinot Noir fürt

Megfelelő zöldmunka

 

Peronoszpóra okozta fürtelhalás zsendülő fajtán

 

Szőlőkabóca imágó

 

Vadak által levert bogyók

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium