Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.06.07.)

 

Kiadva: 2012.06.07. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.06.14-ig.
Várható frissítés: 2012.06.14. 12:00-kor.

 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzás-virágzás végén van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. A változékony időjárás hatására átlagos ütemű a virágzás. Tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés kedvező. A mostani, kissé hűvösebb, csapadékokkal tarkított időjárás kedvező a szőlőnek.

 

A hétfő esti vihar jelentős mennyiségű esővel érkezett, de szerencsére az ilyenkor szokásos jég elmaradt. Az erős szél megtépázta a hajtásokat, több helyen a huzal környékén a hajtások eltörtek. Összességében azonban a szőlő jól átvészelte az ítéletidőt.

 

 

A lisztharmat tünetei egyre több helyen jeletek meg az ültetvényekben. A peronoszpóra tünetei még mindig nem jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.

 

   

 Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott csapadék hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra tünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban - fertőzi a virágokat.

 

 

 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 

A tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink nem fogtak molyt a héten. A lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 

 

 

 

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

 

 

 

 

 


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 06.01-07.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

20,1

20,4

 Iván-völgy 

19,2

19,8

 Bati-kereszt      

 19,1

19,2

 Kajmád   

20

20

 Görögszó  

20,2

21

 Bátaszék  

20,4

18

 Paks  

19,7

20,2

 Bonyhád     

19,8

19,4

 

 

 

 

 

 

 

Péntektől, keddig az évszakos átlagnál 4-5 fokkal melegebb időre, szombattól keddig zivatarfoltokra van kilátás. A  következő 7 napban Borvidékünkön 28 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 


 

 

 

 

 

A

 

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo, Ridomil Gold, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Premium

 

 

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.