Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.08.22.

 

 

Kiadva: 2019.08.22. 12:00-kor.

 

Érvényes: 2019.08.29.-ig.

 

 

 

 

HÉTVÉGÉTŐL ISMÉT ORSZÁGOS KÁNIKULA. AZ IDEI NYÁR LEGTARTÓSABB, LEGMELEGEBB IDŐSZAKA KEZDŐDIK

 

 

 

A növényvédelem tekintetében mindent meghatároz a meteorológusok által jósolt meleg, száraz időjárás. Az elkövetkező két hétre ígért kánikulában várhatóan a szőlő behozza majd az évközi lemaradását, ami a későbbi virágzásból és a nagy termésből ered. Most jól jön a száraz meleg periódus a szőlőnek, javítja a minőséget. A következő 1 héten a gombabetegségek elleni védelem ügyében félretehetjük a permetezőt.

 

A lisztharmat és a peronoszpóra ugyan a lombozaton továbbra is megtalálható, de ilyen melegben a két betegség is tartalékra kapcsol. A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-3-as. A rajzás most szünetel. Szex-feromon csapdáink a héten nem fogtak lepkét.

 

A szőlőre a következő hetekben a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására a meleg, száraz időjárásban biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is lerakta tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak. Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák. Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

 

A gyomosodás a száraz idő ellenére is intenzív a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. Vegyszeres gyomirtás esetén a gyomok ellen a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 08.16 - 22.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,5

5

 Iván-völgy

23,3

27

 Bati-kereszt      

23,3

12

 Kajmád   

23,4

4

 Görögszó  

23,7

4

 Bátaszék  

23,5

5

 Paks  

23,3

4

 Bonyhád     

23,2

3

 

Várható időjárás

 

Pénteken ismét jelentősen melegedni kezd a levegő. A hőmérséklet egyre többfelé elérheti a 30 fokot. Emellett napos, illetve fátyolfelhős, szűrt napsütéses időre van kilátás, említést érdemlő csapadék nélkül, gyenge, mérsékelt légmozgással. Csak kis eséllyel, elvétve alakulhat ki gyenge zápor, esetleg zivatar mind a délutáni, mind pedig az éjszakai órákban egyaránt. Éjjel ismét kevésbé hűl le a levegő. A hétvégén fokozódik a kánikula. Alapvetően napos, időnként felhősebb, fülledt időben kis eséllyel, elvétve továbbra is számítani lehet egy-egy futó záporeső, akár zivatar előfordulására, de nem ez lesz a jellemző. Alapvetően gyenge marad a légmozgás. A jövő héten is folytatódik a kifejezetten meleg idő. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A darazsak nagy számban vannak jelen

 

A fehér fajtáknál is nagy termés várható

 

Darázscsapda

 

Darázsfogó eszköz

 

Érő fürt

 

Gyapottok-bagolylepke tojásai bogyón

 

Házilag készített darázscsapda

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium