Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.09.05.

 

Kiadva: 2019.09.05. 12:00-kor.

 

Érvényes: 2019.09.12.-ig.

 

 

Szépen érik a szőlő a Borvidéken. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói azonban már helyenként megrepedtek. Elsősorban a Kékoportó és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség. Nem tömeges a repedés mértéke, de figyelmeztető jelenség. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében veszélyt jelenthet a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. A már szüreten túljutott gazdák arról számoltak be, hogy a fehér fajták esetében a feldolgozás során a fürtök belsejében több helyen - kívülről nem látható módon - a szürkepenész néhol károsította a sérült bogyókat. Ennek elejét vehetjük a kék fajták esetében a mostani időszakban elvégzett fürtöző permetezéssel. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket teljes dózisban használva, csak a fürtöket permetezve, olcsóbban (1 hektárra bekevert permetlével 2-2,5 ha-t le lehet fedni), de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének.

A többi gombabetegség ellen már csak a késői fajtákban rézzel és kénnel érdemes permetezni a lombozat védelme érdekében, ami beérleli majd a fürtöt.

Sok fürtnél az ép szemek között előfordul sérült héjú bogyó. Sok a fürtön belül eltérő érettségű szem. Az idei évben nem lesz könnyű a szüret optimális idejét meghatározni, és a borászok elé is nehéz feladatot állít az ilyen ültetvényekről szüretelt termés későbbi kezelése. A zöld íz vagy lisztharmatos, dohos íz a borban fokozottan lehet jelen az idei évben, ha ezek a fürtök belekerülnek a mustba. Ezt szinte teljesen kiküszöbölhetjük, ha már most elkezdjük kiválogatni az ilyen fürtöket, fürtrészeket. Nagyon sokat javíthatunk a minőségen, ha a zöld, lisztharmatos, sérült részeket metszőollóval kitakarítjuk a fürtzónából. Minden héten két alkalommal menjünk végig a tőkéken és folyamatosan, többször végezzük el a műveletet. Az eredmény majd önmagáért beszél.

A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket csak a fürtökre permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellett, a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptember folyamán. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is tömegesen rakta le tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak. Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák. Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A legfrissebb hírek, jelentések szerint a magyarországi Borvidékeken változó, de egyre jelentősebb az előfordulási gyakorisága a kórokozónak. A leginkább érintett Borvidékeken az ültetvényekben nem ritka a 10-12 %-os mértékű tőkepusztulás sem. A szakemberek szerint a gomba toxinjai a növény szállítóedény-rendszerében a csapadék hatására aktívabban mozognak, és ezek a vegyületek "felmérgezik" a növényt. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A visszavágás-újranevelés hatékonysága a tapasztalatok szerint 90 %. Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen. A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát. Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.30 – 09.05.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,6

1

 Iván-völgy

24,5

0

 Bati-kereszt      

24,4

0

 Kajmád   

24,5

0

 Görögszó  

24,7

0

 Bátaszék  

24,7

0

 Paks  

24,4

1

 Bonyhád     

24,5

0

Várható időjárás

Pénteken délnyugat felől egy csapadékzóna éri el hazánkat, így főként délutántól esőzés kezdődik. Szombaton nyugat felől vékonyodik, csökken a felhőzet. Vasárnap felhős és napos időszakokat követően, délután egy újabb hidegfront érkezik előreláthatólag, mely helyenként jelentősebb esőt, záporokat, zivatarokat és szélerősödést, lehűlést okozhat. Még hétfőn is nagyrészt ez a hidegfront határozhatja meg időjárásunkat. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 5 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 A hangyák intenzíven károsítanak

 

 

A meleg, száraz időjárás jót tett a szőlőnek

 

 

A tömött fürtű fajtákra veszélyt jelent a botritisz

 

 

A vadak jelentős kárt okozhatnak

 

 

A vesszők már szépen beértek

 

 

Jó termés várható

 

 

Sok a sérült bogyó

 

 

Sok a töppedt bogyó

 

 

Sok az eltérő érettségű szem

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium