Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.09.12.

 

 

Kiadva: 2019.09.12. 12:00-kor.

 

Érvényes: 2019.09.19.-ig.

 

 

A múlt héten lehűlt a levegő, és csapadék is érkezett. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói nem sokkal az esők után helyenként megrepedtek. Elsősorban a Kékoportó, a Zweigelt és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség. A fehér fajták ugyan nem képviselnek nagy területi arányt, de ezek is hajlamosak a repedésre, így sokan kénytelenek voltak leszüretelni a Rizlingféléket. A fehér fajtáknál a cukorfokok (15-17 mustfok) jók voltak és a mennyiség is kedvezően alakult.

Az érésben előrébb jutott kék fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban az említett fajtáknak már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat. Mivel a jövő hét közepéig leginkább száraz időt ígérnek a meteorológusok, a Kékfrankos biztonsággal beérhet.

Nagyon sok a darázs. A nagy cukortartalmú bogyókat jelentősen károsítják. Nem tudunk mit tenni ellenük. Darázscsapda kihelyezésével mérsékelhetjük a kártételüket. Sajnos nem az elfogyasztott szőlővel okozzák a kárt, hanem az általuk megsértett bogyókon gyorsan elinduló szürkepenész fertőzéssel. 

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.06 - 12

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,4

16

 Iván-völgy

20,1

22

 Bati-kereszt      

20,1

18

 Kajmád   

20,3

11

 Görögszó  

21,2

13

 Bátaszék  

20,8

14

 Paks  

20,2

16

 Bonyhád     

20,3

17

Várható időjárás

Pénteken a hajnali gyenge párásságtól eltekintve derült égbolt, szikrázó napsütés a legvalószínűbb. Kora délután nyáriasan meleg idő ígérkezik. Előreláthatólag a hétvégén már átmeneti, de erősebben felhős időszakok zavarják meg térben eltérő időszakokban a napsütést. Jelentős eső továbbra sem valószínű, de egy-egy futó zápor előfordulhat. Élénkülő északi szél mellett az évszakos átlag köré csökkenhet a hőmérséklet. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 14 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


A Cabernet Franc is megfelelően érik

 

 A fehér fajták szedhetők

 

 

 

A Kadarka lassan érik

 

 

A lisztharmat erősen felszaporodott a lombozaton

 

 

 

A Merlot szépen beszínesedett

 

 

A nagy cukortartalmú, sérült, kirepedt bogyókon azonnal megjelenik a szürkepenész

 

A Pinot Noir már érett

 

Az eső után megduzzadtak a fürtök

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium