Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.09.19.

 

 

Kiadva: 2019.09.19. 12:00-kor.

Érvényes: 2019.09.26.-ig.

A korai szőlőket sok gazdálkodó már szedi vagy leszedte. Itt a 16-17-es mustfok már elfogadható. Az alapfajtaként említhető Kékfrankos szürete is megkezdődött. 18-21 mustfok körül jönnek be a tételek a feldolgozóba. A mennyiség nagy. A szőlő egészséges, a leszüretelt termésben nem találni rothadó szemeket. Töppedt szemek előfordulnak.

 

A szüret jelenlegi állása:

Pinot Noire: Rozénak már leszedve, 17-18 mustfok

Kadarka: 30% Rozénak leszedve 17-19 mustfok,   70% szedés később

Leányka: szedés alatt, 17 mustfok

Kékoportó: 70% leszedve/ 30% szedés alatt, 16 mustfok

Kékfrankos 10% leszedve, 17-21 mustfok

Zweigelt, Merlot, Cabernet, Rizlingfélék: szüretre vár

 

Az érésben előrébb jutott kék fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban az említett fajtáknak már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat.

 

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

 

A mennyiség jó, van termés az idei évben bőven. A minőség kialakítására a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet. Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat.

 

Az idei évben szép a szőlő, jó évjárat ígérkezik minden tekintetben. Mindenkinek jó Szüretet, szép Borokat kívánunk!

 

 

Jó szüretet!

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.13 - 19

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,1

4

 Iván-völgy

19,4

2

 Bati-kereszt      

29,3

1

 Kajmád   

20,1

5

 Görögszó  

20,4

3

 Bátaszék  

20,5

3

 Paks  

20,1

14

 Bonyhád     

20,2

1

Várható időjárás

Hétvégén nyugodt, jelentős időjárási eseményektől, csapadéktól mentes, zömében napos, kora őszi időre készülhetünk. Hajnalonként párásság előfordulhat. Előreláthatólag napról-napra kissé magasabban alakul a hőmérséklet mind a reggeli hideg, mind a délutáni mérsékelten meleg időszakban. Délire fordul a jellemző légmozgás. Hétfőn előreláthatólag hidegfront alakítja az időjárást. Térben és időben is változékony időre van kilátás erős felhősödésekkel, záporokkal, esőkkel, de a csapadék érkezése előtt még viszonylag enyhe hőmérséklettel. Erősödő északnyugati szél támad. Kedden várhatóan átvonul a hidegfront. Szeles, eleinte borongós, hűvös idő, kelet felé távolodó csapadékmező most a legvalószínűbb. Délután kisüthet a nap. Szerdára változóan napos-felhős idő ígérkezik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


A fürtök egészségesek

 

 

A fürtválogatás magas minőséget ad

 

A Kékfrankos teljesen érett

 

A Merlot-on is nagy a termés

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium