Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.06.11.

 

Érvényes: 2020.06.17-ig

Lisztharmatveszély a szőlőkben!

 

 

A Borvidék egyes tábláiban néhány tőkén, elszórtan az ültetvényekben, erős lisztharmat-fertőzést észleltünk a lombozaton. A lisztharmat-telepek nagysága és gyakorisága alapján erős a fertőzési nyomás. Érdekes módon, egymástól távol lévő, egyes tőkéken fordul elő az erős fertőzés, egyébként már többször is permetezett ültetvényekben. A szomszédos, többségben lévő tőkék tünetmentesek. Ez a rezisztencia kérdését vetheti fel.

A virágzás későn kezdődött, de most gyorsan halad előre. A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le, és most a szőlő behozza a májusi hideg időjárás miatti elmaradását. A peronoszpóra még nem jelent meg a leveleken, és még a fürtökön sem láttunk tüneteket. Szerencsére a szürkepenész sem jelent meg a virágzó fürtökön ezidáig. A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg, kötödés után, megfelelő mennyiségű csapadék hatására elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. Ez a peronoszpórára is igaz. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek párásak. Ez az időjárás kedvez a virágzásnak. A gyakori kis adagú esők hatására a talajok felső rétegéből „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A virágzás alatt folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 6 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek). 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.05 - 11.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,4

9

 Iván-völgy

20,2

7

 Bati-kereszt      

20,1

11

 Kajmád   

20,6

8

 Görögszó  

21,2

9

 Bátaszék  

20,9

8

 Paks  

19,8

12

 Bonyhád     

20,1

8

Várható időjárás

Pénteken előreláthatólag naposabbra fordul az idő. Kevésbé lesz erőteljes a délutáni gomolyfelhő képződés. Csökken a csapadékhajlam, de ezen a napon is számítani kell egy-egy zivatargóc kialakulására. Szombaton nagyrészt napos időre készülhetünk, záporeső, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. Vasárnap egy hidegfront éri el térségünket, hatására felhősebb idő várható, kevés, időszakos napsütéssel és sokfelé kialakuló helyi záporokkal, zivatargócokkal. Zivataroktól függetlenül is élénkülni kezd az északi, északnyugati szél. Hétfőn, kedden, szerdán sok napsütés, nagyrészt derült, csapadékmentes idő valószínű. Csupán elvétve fordulhat elő egy-egy frissítő záporeső, zivatar. Hétfőn erős északi szél fúj, majd keddtől mérséklődik. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fürtök száma nagy

 

 

A kötés kedvezően alakul

 

A lisztharmat telepek a fertőzött leveleken

 

A veszélyes gyomok irtása  a virágzásukkor a leghatékonyabb

 

Erős a hajtásnövekedés

 

Klorózis

 

Szőlő-levélatka friss szívásnyomai

 

Szőlő-levélatka régi szívásnyomai

 

Vigyázzunk a beporzó rovarokra

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium