Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.06.18.

 

 Érvényes: 2020.06.24.

 

Továbbra is erős lisztharmatveszély!

 

 

A virágzás nagyrészt lefutott, a kötődő kis bogyók száma megfelelő. A fürtök megnyúltak. A hirtelen jött nagyobb mennyiségű eső nem kedvezett a virágzás végének. A legutóbbi csapadékok 15 mm, 12 mm és 33 mm körüli voltak. A múlt héten együttesen 60 mm feletti csapadék esett a Borvidéken! Nagyon erős a hajtásnövekedés, a szőlő pillanatok alatt kinőtte a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet, ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt. Már így is sok fajtában erős a hónaljhajtás képződés. A lisztharmat tünetei fokozatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Egyre több a lisztharmatos levél. Fürtön még nem találkoztunk a betegség tünetével. A peronoszpóra tüneteit még nem észleltük. Az időjárás most már mindkét betegség számára nagyon kedvező. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra és a lisztharmat fürttünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. A virágzás után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket, hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat.

A szőlőmolyok ismét rajzanak. Csapdáink a héten átlagosan 6 db molyt fogtak. Ez mellett az első nemzedék lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-L4-es stádiumban vannak a mostani időszakban. A szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei. Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell kitördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek. Igazából a kacs kapaszkodó szerv, fejlődhet szárból: szár-kacs (pl. szőlő), ág-kacs (pl. tök), levélből: levél-kacs (pl. borsó), levélcsúcsból (pl. Gloriosa), pálhalevélből (pl. Smilax), levélnyélből (pl. iszalag). Néhány helyen bajusz néven is emlegetik, de kacskaringónak is nevezik. Egyes vidékeken népiesen a hónaljhajtásokat a szőlőn kacsnak is hívják. Néhány fajtánál (pl. Kocsis Irmánál) kacsot ízközben is találhatunk.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

A levélatkák szívogatásának nyomai jól látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.12 - 18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,6

61

 Iván-völgy

21,2

58

 Bati-kereszt      

21,1

56

 Kajmád   

21,5

60

 Görögszó  

21,9

54

 Bátaszék  

21,7

52

 Paks  

21,1

57

 Bonyhád     

21,0

49

Várható időjárás

Pénteken bízhatunk több napsütésben, kevesebb felhőben. Ezen a napon is kialakulnak záporok, zivatargócok. Szombaton és vasárnap előreláthatólag marad a változékony, fülledt, csapadékra hajló időjárás. Ismét a felhők lesznek túlsúlyban, csak átmeneti, illetve bujkáló napsütéses időszakok várhatóak. Délelőttönként csendesebb esők, záporok lesznek jellemzőbbek, míg a délutáni, esti időszakban kedvezővé válnak a légköri feltételek a hevesebb zivatargócok, felhőszakadások kialakulásához is. Élénk, olykor erős lökésekkel is kísért É-i szél fúj. Jövő hét első napjaiban É-i széllel kissé szárazabb levegő érkezhet. Több napsütésben, de eleinte szeles időben, kevesebb helyen kialakuló zivatargócokban bízhatunk. A jövő hét második fele hozhat 30 fok körüli hőmérsékletet. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 30 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A gubacsatka helyenként erősen felszaporodott

 

 

A kötődés megfelelő

 

A sok eső miatt intenzív a gyomosodás

 

A szőlő már rég túlnőtte a felső huzalpárt

 

Az éppen kötődött bogyók mellett fejlődő levéllisztharmat-telep

 

Erős a hajtásnövekedés

 

Erős a hónaljhajtás képződés

 

Gyomirtás és lombtrágyázás szükséges

 

L3-as kabócalárva

 

Lisztharmat levélen

 

Megfelelő törzsvédelem

 

Sok helyen most már nem halogatható tovább az erősebb zöldmunka

 

Szőlő-levélatka friss szívásnyomai

 

Szőlő-levélatka régi szívásnyomai

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium