Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.06.25.

 

Érvényes: 2020.07.02.

 

Fokozott lisztharmatveszély!

 

Folyamatosan magas a páratartalom. A gombabetegségeknek ez az időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kékoportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmatfertőzés indult el. Elsősorban a bogyókon tapasztalhatók erős fertőzések. A nem permetezett tőkéken ilyenkor szokatlanul erős induló fertőzések vannak. Ezeken a tőkéken a leveleken is erős fertőzések tapasztalhatók. Továbbra is védelem nélkül hagyva ezeket az ültetvényeket, már most látszik, hogy 100%os termésveszteség várható. A peronoszpóra tüneteit még nem észleltük. Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak. A továbbiakban váltogatva használjuk a lisztharmat elleni készítményeket. Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 10-12 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat. Azokon a helyeken, ahol még nem jelentek meg a betegségek a strobilurinok használata javasolt továbbra is. Ahol már találunk fertőzött levelet vagy bogyót, ott a felszívódó készítményeket használjuk.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-L4-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Szex-feromon csapdáink a héten 5 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350-400 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. A szőlőnek kedvező időjárás miatt továbbra is nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt „lenőtte” a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Már most gondoljunk a lombtrágyák használatára. A jövő évi termés – a rügydifferenciálódás - most alakul ki. A termés minősége és a hiánybetegségek megelőzése is fontos.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

A levélatkák szívogatásának nyomai jól látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést "követni" a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. A legnagyobb szakmai dilemma a tetejezés körül van. Ilyenkor még nem szabadna letetejezni a szőlőt, de a hajtások már olyan magasak, hogy visszahajlanak a sor közé és akadályozzák a munkákat. Legalább július 15-ig várni kéne a tetejezéssel, de a felfelé törő növekedés olyan erős az idei évben, hogy kellene még egy sor huzalpár felülre, ami természetesen nem lehetséges.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.19 - 25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,9

3

 Iván-völgy

21,5

5

 Bati-kereszt      

21,4

4

 Kajmád   

21,6

6

 Görögszó  

22,2

5

 Bátaszék  

21,9

5

 Paks  

21,5

7

 Bonyhád     

21,3

3

Várható időjárás

Pénteken előreláthatólag a napos délelőttöt erőteljes gomolyfelhő képződés követi, és sokfelé kell számítani záporokra, valamint zivatarokra. Helyenként már 30 fok fölött alakul a maximum hőmérséklet. A hétvégén többnyire csapadékmentes, derült, illetve napos, kellemes nyári idő ígérkezik. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A filoxéra levéllakó alakja helyenként károsít

A gubacsatkák intenzíven károsítanak

A levelek is teljes felületükön fertőzöttek

A molylárvák kártétele esetén permetezni kell

A nedves talajon a gyomok intenzíven nőnek

A sáros, felázott talajon nehéz a közlekedés

A szőlő mostanra már 1 m-rel túlnőtte a felső huzalpárt

 

Jól kötött a szőlő

 

Levélatka friss kártétele

Már gyalog is alig lehet beférni a szőlősorok közé

Nagyon gyorsan fejlődött a szőlő az elmúlt héten

Szokatlanul erős a lisztharmat fertőzés

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium