Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.07.02.

 

 Érvényes: 2020.07.09.

 

 

 

Fokozott lisztharmatveszély, megjelent a peronoszpóra!

 

 

 

 

 

Eddig a lisztharmat folyamatosan és egyeduralkodón lépett fel a szőlőkben, most azonban a meleg, párás időben a peronoszpóra tünetei mindenhol megjelentek az ültetvényekben, a lombozaton és a fürtökön is. A virágzás később történt az idei évben, valószínűleg ehhez igazodott a lisztharmat is, és a mostani fejlettségnél tömegesen fertőzi a bogyókat. A lisztharmat elleni védekezést érdemes most erősíteni. Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak. A továbbiakban váltogatva használjuk a lisztharmat elleni készítményeket. Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. Több fajtában már most összeérnek a bogyók, a kipermetezett folpet hatóanyag most még odajut a kocsánykákhoz. A későbbiekben már csak a bogyók külső felületét éri majd a kipermetezett növényvédő-szer.

 

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 10-12 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat. Azokon a helyeken, ahol még nem jelentek meg a betegségek a strobilurinok használata javasolt továbbra is. Ahol már találunk fertőzött levelet vagy bogyót, ott a felszívódó készítményeket használjuk.

 

Több helyen látni a kötés utáni fürtrészelhalások nyomait. A fürtben több helyen találni elszáradt részeket, amelyek elszáradtak és kipörögnek lassan a fürtből. Ez mindenhol és minden fajtánál általánosan tapasztalható az idei évben. Nedveskamrába rakva ezeket a fürtöket, az elszáradt részeken nem fejlődik ki semmilyen kórokozó, néhány mintában a botritisz jelenik meg, de ez csak másodlagos felülfertőződés eredménye, nem ez az eredeti ok. Valószínűleg élettani elhalás, rossz kötődés, néhol a szürkepenész az ok.

 

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L4-es stádiumban van a mostani időszakban. Szex-feromon csapdáink a héten 12 db lepkét fogtak.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350-400 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. A szőlőnek kedvező időjárás miatt továbbra is nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt „lenőtte” a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet, ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt. A csonkázás elmaradása vagy késleltetése azonban a növényvédelmet komolyan hátráltatja. Nincs jó megoldás ebben az esetben, csak kedvezőbb döntés.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést "követni" a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Helyenként a túlzott zöldmunka is megfigyelhető, ez elsősorban a kontakt készítményekkel védett (pl. öko/bio) ültetvényekben jellemző. Félve a betegségek fellépésétől a sűrű lombsátorban, inkább kicsit túllevelezik már ilyenkor a fürtzónát, vállalva a napégés esetleges hatásait.

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-es fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei és ideje, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

 

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 06.20 – 07.02.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,6

1

 Iván-völgy

22,1

1

 Bati-kereszt      

22,3

1

 Kajmád   

22,4

1

 Görögszó  

22,8

0,5

 Bátaszék  

22,9

0,5

 Paks  

22,3

0

 Bonyhád     

22,2

2

 

Várható időjárás

 

Szombaton mérsékelten meleg, felhősebb időre van kilátás, egy-egy futó záporral, zivatarral. Vasárnapra napsütés és tovább melegedő idő ígérkezik, előfordulhat futó zápor. Hétfőn derült ég, kánikula, kedden hidegfront érkezése a legvalószínűbb, ismét többfelé zivatarokkal. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A bio szőlőkben már ilyenkor kilevelezik a fürtzónát

 

A gyors növekedés miatt a bogyók néhol már összeérnek, pedig még a portokok is a fürtön vannak

 

A keskeny lombfal nagyon előnyös

 

A lombozaton is erős a lisztharmat

 

A lombozaton is megjelent a peronoszpóra

 

A peronoszpóra fürttünetei megjelentek

 

Erős a hajtásnövekedés

 

Erős a lisztharmat-nyomás

 

Gubacsatka kárképe

 

Korai csonkázás hatására megindul a hónaljhajtás képződés a fürtzónában

 

Néhol több, kipergő, nem kötött bogyókezdemény látható

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium