Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.07.09.

 

 

 

Érvényes: 2020.07.16.

 

Közepes lisztharmatveszély, gyenge peronoszpóra.

 

 

 

 

 

A múlt héten nem erősödtek a gombabetegségek a Borvidék ültetvényeiben. A meleg időjárásban erős UV-sugárzás volt, mindemellett sokan csonkázták, zöldmunkázták a szőlőt. A kettő hatás együtt visszaszorította a gombás betegségek terjedését a szőlőben. A már meglévő fertőzések beszáradtak, új tüneteket egyelőre nem láttunk. A régi fertőzések azonban jelentős fürt- és levélfelületet tönkretettek. A már régebben kialakult, erősebben fertőzött helyeken védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap, kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A lisztharmat mellett a peronoszpóra újabb tünetei is elvétve megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek. A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk közvetlenül. A leveleken ebben az időszakban a betegség lappangási ideje 4-5 nap, fürtön viszont 14-18 nap. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, mankoceb, folpet) hatóanyag is van.

 

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 16 db lepkét fogtak. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal permetezve - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést "követni" a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene, legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Helyenként a túlzott zöldmunka is megfigyelhető, ez elsősorban a kontakt készítményekkel védett (pl. öko/bio) ültetvényekben jellemző. Félve a betegségek fellépésétől a sűrű lombsátorban, inkább kicsit túllevelezik már ilyenkor a fürtzónát, vállalva a napégés esetleges hatásait.

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-es fejlettségűek. Ezek a lárvák már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

 

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 07.03 – 07.09.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,2

4

 Iván-völgy

22,1

5

 Bati-kereszt      

23,0

5

 Kajmád   

22,9

6

 Görögszó  

23,4

4

 Bátaszék  

23,2

4

 Paks  

23,0

5

 Bonyhád     

22,8

18

 

Várható időjárás

 

Pénteken tovább melegedő, túlnyomóan derült, nyaralóidőre van kilátás, kánikulával. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik. Szombaton ismét hidegfront éri el térségünket, megerősödő északnyugati széllel, felhősödéssel, kisebb esőkkel. Vasárnap, hétfőn, kedden alapvetően napos, mérsékelten meleg idő ígérkezik, említést érdemlő csapadék nélkül. Az északias szél vasárnap megélénkül. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A kígyóaknás szőlőmoly tünete gyakori

 

A kilevelezés csökkenti a betegségek fellépésének lehetőségét

 

A lisztharmat továbbra is veszélyes

 

A peronoszpóra gyengült

 

A sűrű lombsátorban könnyen terjednek a betegségek

 

A szőlőmolyok mostani károsítása majd éréskor üt vissza

 

A tőkeelhalás tünetei

 

A vékony lombfal  nagyon előnyös a növényvédelem szempontjából

 

Aranyszínű sárgaság fitoplazma tünete

 

Figyeljünk a parlagfűre, lassan megkezdődik a pollenszórás

 

Gubacsatka tünete

 

Jó fedettség

 

Nagy a termés mennyisége

 

Régi, beszáradt peronoszpóra fertőzés

 

Tápanyaghiány tünete

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium