Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.05.31.)

 

Kiadva: 2012.05.31. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.06.07-ig.
Várható frissítés: 2012.06.07. 12:00-kor.

 

A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg fekvéstől és fajtától függően 10-70%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben.  A változékony napok hatására lassú volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad a mérsékelt  ütemű virágzás.  

 

 

A lisztharmat levéltünetei elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Az egy levélen lévő tünetek nagy száma alapján erős fertőzésre van kilátás az idei szezonban.

 

  

 

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. 

 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 2 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

 

 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 05.25-05.31.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 18,7

7,6

 Iván-völgy 

 18,4

7,2

 Bati-kereszt      

 1812

7,4

 Kajmád   

 18,6

7,3

 Görögszó  

 18,9

7

 Bátaszék  

 18,8

8

 Paks  

 18,4

7,2

 Bonyhád     

 18,4

7,6

 

 

 

 

 

 

 

Pénteken erős, gyakran viharos nyugatias széllel, hidegfront vonul át felettünk. Szombaton erős lehűlés, változó felhőzet, időnként záporeső várható. Vasárnap, hétfőn változóan napos idő valószínű. Kedden erős széllel, átmeneti hőmérsékletcsökkenés várható. A jövő hét közepétől erős felmelegedésre számíthatunk. A  következő 7 napban Borvidékünkön 32 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 


 

 

 

 

 

A

 

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo, Ridomil Gold, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Premium

 

 

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.