Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.07.16.

 

 Érvényes: 2020.07.22. 

Csendes hét: kisebb lisztharmatveszély, gyenge peronoszpóra.

 

 

Általában szépen művelt szőlőket lehet találni a Borvidéken. A következő hetekben ígérkező nyár közepi időjárás azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező időszakban. A héten nem esett jelentős csapadék. Száraz, meleg időjárás volt, ami kedvezett a szőlőnek. A betegségek nem terjedtek számottevően az elmúlt héten, de ha csapadék érkezik, akkor robbanásszerűen alakulhatnak ki új fertőzések. Az előzmények már megvannak, mindkét gombabetegség bent van már a szőlőkben.

Mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg. A késői fajtáknál (Merlot, Kadarka) még erős peronoszpóra fertőzések lehetnek a fürtökön és a lombon is. Ezeken a helyeken erős védelem szükséges még a szőlőnek. A Kékfrankos, mint alapfajta fürtjei már jól fejlettek, néhol már teljesen összeérnek a bogyók.

A hiányosan védett szőlőkben a peronoszpóra tünetei itt-ott felbukkannak. A legutolsó fertőzés nyomán most fonnyadnak össze a kifejlett bogyók, egyesével. A lisztharmat a nem védett szőlőkben már szinte teljesen tönkretette az idei termést. Friss fertőzések nincsenek, csak a régi, három héttel ezelőtti fertőzés "nyomai" látszanak markánsan a fürtökön és a leveleken is.

Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Ennek ellenére még kell a felszívódó szereket használni. A fejlődésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir, csemegeszőlők) a réz és a kén hatóanyagok mellé az idei évben nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A "peronoszpórás" állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. A lisztharmatos állományoknál hasonló a helyzet, a felrepedő bogyókon elinduló penészes folyamatok kedvezőtlenek a szőlőre és a borra.

A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre. Jó zöldmunkával még tovább csökkenthető a betegségek fellépésének valószínűsége. A fürtök körüli zöldmunkák idejében való elvégzésének különösen nagy jelentősége van az idei évben. Erős a növekedés, így gyakori zöldmunkát igényel a szőlő. A jól zöldmunkázott ültetvényekben számíthatunk csak egészséges fürtökre.

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon, leveleken. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. A zöldmunkák során a levelek fonáki oldala a napra kerülve szintén megperzselődhet. Ez ellen sem tudunk sokat tenni, sajnos az UV sugárzás ereje sokat növekedett az elmúlt években. Főleg a keletre, délre néző oldalán a tőkéknek, a reggeli órákban, a még harmatos felszínű levélfonák a rásütő nap hatására csúnyán megéghet.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tüneteket megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink átlagosan 14 db-ot fogtak a héten. Permetezés hiányában a fürtöket a lárvák majd jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként minimum 400-450 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni.

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenésekor van az ideje a kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell kitördelni, ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges. A kén folyamatos, minden permetezés alkalmával való, használata a kártételi küszöb közelében vagy az alatt tartja a károsító egyedszámát. A kén folyamatos használata során sok rovar elhúzódik a lombsátorból a kénből keletkező gőzök miatt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-L5-ös fejlettségűek. Ezek a lárvák már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.10 – 07.16.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,1

5

 Iván-völgy

22,8

6

 Bati-kereszt      

23,1

6

 Kajmád   

22,5

7

 Görögszó  

23,3

5

 Bátaszék  

23,2

6

 Paks  

23,1

8

 Bonyhád     

22,9

5

Várható időjárás

Pénteken borongós idő, majd napsütés, elszórtan kisebb esők, záporok, itt-ott egy-egy zivatar is előfordulhat. Szombaton is változékony, az évszakos átlagnál hűvösebb, napos idő valószínű. Vasárnap már több napsütésben bízhatunk, de számítani kell záporok, valamint zivatarok kialakulására. Hétfőtől előreláthatólag naposabbra, melegebbre, szárazabbra fordul az idő, de eleinte helyi záporok, zivatargócok előfordulásának esélye továbbra is megmarad elszórt jelleggel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A Kékfrankos bogyói már összeérnek

A kellő időben végzett gyomirtás jó eredményt ad

 

A kígyóaknás szőlőmoly kárképe gyakori

 

A lisztharmat a kezeletlen részeken nem sokat hagy meg a termésből

 

A lisztharmatos bogyók a későbbiekben felrepedhetnek

 

A lombozaton még erősebbek a fertőzések

 

A parlagfű intenzíven fejlődik a szőlőkben is

 

A peronoszpóra most elszórtan és  egyesével betegíti meg a bogyókat

 

A rovarok a kénes kezelés hatására nem szívesen fogyasztják a szőlőt

Amerikai szőlőkabóca L5-ös lárva

 

Egyre gyakoribb a napperzselés

 

Jó termés ígérkezik

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium