Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.07.30.

 

Érvényes: 2020.08.06.

Újabb csendes hét

 

 

A peronoszpóra számára nagyon kedvező időjárás volt a múlt héten, ám a betegség nem tud erőre kapni. Talán a tavaszi, száraz előzmények, vagy az elmaradó mediterrán ciklonok az okai. Egyelőre nincsenek tünetek a leveleken és a fürtökön sem, még a kezeletlen tőkéken sem. A lisztharmat mindenhol jelen van, a régi fertőzések látszanak jobbára.

Tovább folytatódik a meleg időjárás, ami kedvez a szőlőnek, a betegségek nem támadnak erősen. A következő hétre ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elkövetkezendő időszakra kánikula várható, ezért most nyújthatjuk a permetezési fordulók közt eltelt időt. Sok helyen már zsendülő fürtöket is lehet látni, főleg a csemegeszőlők fürtjei kezdték meg a színesedést. A Kékfrankos is szépen tarkul, mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg.

A zsendülő fajták már túljutottak a nehezén. Ezek esetében már a réz és a kén használata is elegendő lehet. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot, Kadarka) azonban még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában.

A lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 12 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A parlagfű megkezdte a virágzást, tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét!

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerekkel - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – védekezve egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.24 – 07.30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,8

21

 Iván-völgy

23,6

16

 Bati-kereszt      

23,5

20

 Kajmád   

23,7

24

 Görögszó  

23,9

20

 Bátaszék  

23,9

18

 Paks  

23,7

22

 Bonyhád     

23,6

17

Várható időjárás

Péntekre 1-2 fokkal mérséklődik a meleg, de alapvetően folytatódik a strandidő. Kissé élénk lesz az északi, északnyugati szél. Futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Szombatra pár fokot tovább csökken a hőmérséklet, de marad a napsütés és a nyaralóidő. Csapadék sehol nem várható. Vasárnap, hétfőn kora délutánig napos, csapadékmentes idő lesz, délután viszont már záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Hétfő éjszaka megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége, ekkor egy hidegfront érkezik térségünkbe. A kedd változóan felhősnek ígérkezik, helyenként kisebb esővel, záporesővel, néhol zivatarral. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A lomb védelme a továbbiakban is fontos

 

Az önárnyékoló hatás most jól jöhet

 

Gyommentes ültetvény

 

Napégés

 

Peronoszpóra régebbi  tünete

 

Színesedő bogyók

 

Tőkeelhalás kezdeti tünete

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium