Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.08.06.

 Érvényes: 2020.08.13.

 

Lassú zsendülés

 

 

Bár nagy a meleg, mégis lassan zsendül a szőlő. Valószínűleg a nagy mennyiség miatt. A másik ok az éjszakai lehűlések (16-19 oC) nem hajtják a szőlőt a gyors érés felé. Az ilyenkor megszokott érésállapottól kb. 10-12 napos lemaradásban van a szőlő. A csemegeszőlők sem értek még meg fogyasztható állagúra.

 

Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás az idén nem érkezett meg, így a zsendülés és az érés átlagos ütemű. A júliusban leesett 60 mm csapadék sokszor hidegfronttal érkezett, amely többször lefékezte a fejlődését a szőlőnek. Így most augusztus elején a "normális" ütemben fejlődik a szőlő. Az idei évben még nem volt a megszokott 1-1,5 hetes kánikula. Néhány melegebb nap után mindig visszahűlt az idő. Az érő szőlő szemre szép, de sok van még hátra az érésig. Idén nem lesz korai szüret. Az időjárás várható alakulása miatt a korai fajták szüretére is várni kell még jó pár hetet.

 

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a réz és a folpet hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe. A korai fajtáknál figyeljünk a réz/folpet készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést már most. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására, de újabb esők nélkül is jelentős veszélyben vannak a fürtök.

 

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet, Kadarka), továbbra is folytatni kell az erős védelmet (felszívódó készítményekkel) szőlőben a peronoszpóra ellen. A késői fajták még csak olyan fejlettségben vannak, ami még nem érte el azt a fokozatot, ahol a fajta már biztonságban lenne a peronoszpóra fürtfertőzése ellen. Bár nem találtunk tünetek a Borvidék ültetvényeiben, tehát nincs jelen fertőzőanyag, de a déli frontokkal kívülről bármelyik nap érkezhet spóratömeg.

Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő peronoszpóra és lisztharmat ellen.

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-1-es, L-2-es lárvák. Ezzel párhuzamosan a rajzás is tart még. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 6 db lepkét fogtak.

 

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

 

Az elmúlt napokban leesett csapadékok miatt erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. A Borvidéken az elmúlt napokban, a lárvák mellett, megjelentek az amerikai szőlőkabóca első kifejlett egyedei is. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.31 – 08.06.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,5

18

 Iván-völgy

23,3

16

 Bati-kereszt      

23,2

17

 Kajmád   

23,2

20

 Görögszó  

23,6

17

 Bátaszék  

23,7

17

 Paks  

23,4

24

 Bonyhád     

23,1

22

Várható időjárás

Péntektől előreláthatólag legalább a jövő hét végéig kitart a strandidő: napsütés, túlnyomórészt gyenge gomolyfelhőzet, 30 fok körüli, többnyire a feletti maximum hőmérsékletek és mérsékelten friss hajnalok ígérkeznek. Vasárnaptól nő az esélye egy-egy kis körzetet érintő, helyi zivatargóc kialakulásának is, melyekre elsősorban a késő délutáni, illetve esti, éjszakai és hajnali időszakban van esély. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

A csapadékok után újra indulnak a gyomok

 

A filoxéra egyre gyakoribb

 

A lisztharmat-fertőzés a kezeletlen tőkék lombozatán erős

 

A nem védett szőlőt tönkretette a lisztharmat

 

A parlagfüvet irtsuk!

 

Amerikai szőlőkabóca L5-ös lárva

 

Az amerikai lepkekabóca most kezd szaporodni a szőlőkben

 

Az érő csemegeszőlőkben több helyen felrepedtek a lisztharmatos bogyók

 

Egyenetlen a zsendülés

 

Lassan zsendül a Kékfrankos

 

Nagy termés várható

 

Napégés

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium