Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.08.13.

 

Érvényes: 2020.08.20.

Vontatott, lassú érés

 

 

Nem lesz korai szüret az idei évben. A nagy mennyiségű termés lassan érik. Érdekes, hogy a meleg időjárásban sem „lendült” meg a színesedés. Néhány nap meleg után mindig visszahűl az idő. A napi maximum hőmérsékletek sem mennek túl magasra, és az éjszakák is viszonylag hűvösebbek kissé mint a nappali melegtől lehetnének. A Merlot fajtában még csak kevés zsendülő bogyó van, de a Pinot Noire sem olyan színes, mint ahogy azt ilyenkor megszoktuk. Az előrejelzés szerint nem várható kánikula, így – nagy valószínűséggel - továbbra is maradni fog a lassú ütemű érés.

A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A botritisz azonban az érő csemegeszőlőkben megjelent. Az eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelentek meg. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. A kórokozó "telíti" a levegőt konidiumokkal már a mostani időszaktól, így augusztus végére jelentős járvány alakulhat ki. Már most sokat tehetünk ennek megelőzésére.

Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott - most már némileg cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek.

A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten új fertőzési ciklus indulthatott el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levelek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban, továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Ezért Merlot és Cabernet esetében még mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket peronoszpóra ellen.

Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. A többségében zsendülő bogyókat tartalmazó fürt már nem fertőződik tovább.

A korábbi fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható speciális botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-1-es lárvák.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhetők a kártevő fejlődési fokozatai, azok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.07- 13.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,4

9

 Iván-völgy

23,2

11

 Bati-kereszt      

23,1

12

 Kajmád   

23,3

8

 Görögszó  

23,8

8

 Bátaszék  

23,9

7

 Paks  

23,2

15

 Bonyhád     

23,2

17

Várható időjárás

Szombaton alapvetően borongós időre készülhetünk, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Kisebb eső, záporeső, néhol zivatar is előfordulhat. Mérsékelt északias szél fúj. A sok felhő ellenére nem lesz hideg, 25-30 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. Vasárnap, hétfőn naposra fordul az idő. A napsütés mellett, délután elszórtan alakulhatnak ki záporok, valamint zivatarok. Kedden egy hidegfront érkezése körvonalazódik, megerősödő északnyugati széllel. Felhősebb időre készülhetünk, de továbbra is csak elszórtan kialakuló záporokkal, zivatarokkal. Szerdán, csütörtökön – jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – most változékony, szeles, zömmel felhős, mérsékeltebben meleg és elszórtan csapadékos idő a valószínűbb. Péntektől naposabb, szárazabb, melegedő idő kialakulása körvonalazódik, bár ez még messze van, nagy a bizonytalanság. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A lisztharmat miatt felrepedő bogyók

 

A Merlot lassan zsendül

 

Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

Erős a gyomosodás

 

Jól kezelt szőlő

 

Napégés

 

Sok még a zöld bogyó is

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium