Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.08.20.

 

Érvényes: 2020.08.27.

 

Az elmúlt héten meglendült a színesedés. A Kékfrankos már teljesen beszínesedett. A változékony időjárás nagyon kedvező a szőlő számára. A peronoszpóra az időjárási előzmények ellenére sem szaporodott fel. Most már a késői fajtáknál is átállhatunk kontakt (réz, kén) készítmények használatára. Az enyhe tél és a meleg időjárás együttes hatására rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben, és gyakori a szürkepenész. Mindenképpen permetezzük meg a borszőlőket szürkerothadás elleni készítménnyel. Továbbra is változékony, esőkkel, záporokkal tarkított időjárást jósolnak a következő hétre. Az eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelennek meg. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. A kórokozó "telíti" a levegőt konidiumokkal már a mostani időszaktól, így augusztus végére jelentős járvány alakulhat ki. Már most sokat tehetünk ennek megelőzésére.

Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott - most már cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az L1-L2-es lárvák.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhetők a kártevő fejlődési fokozatai, azok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.14- 20.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,2

17

 Iván-völgy

23,1

16

 Bati-kereszt      

23,1

11

 Kajmád   

23,2

18

 Görögszó  

23,4

16

 Bátaszék  

23,6

15

 Paks  

23,0

16

 Bonyhád     

23,1

21

Várható időjárás

Szombaton az esti órákig derült, csapadékmentes, tovább melegedő idő, fülledt hőség valószínű. Éjjel hidegfront érkezik nyugat felől. Szélerősödésre és szórványosan zivatarokra van kilátás. Vasárnap a térségünket megközelítő hidegfront előreláthatólag megtorpan. Hétfőn változóan felhős időre van kilátás eleinte esőkkel, záporokkal, majd nyugat felől csökkenő felhőzettel, de erős, délután már gyengülő ÉNY-i széllel. Kedden, szerdán csapadékmentes, napos, melegedő idő most a legvalószínűbb. Csütörtökre már változékonyabb idő kialakulása körvonalazódik felhősödésekkel, élénkebb széllel, szórványosan esővel, záporral, csökkenő hőmérséklettel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 18 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A szőlőmolyok felszaporodtak

 

Az egészséges szőlőt már csak a szürkerothadás veszélyezteti

 

Sokat színesedett a szőlő az elmúlt napokban

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium