Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.08.27.

 

 Érvényes: 2020.09.03.

 

A növényvédelem tekintetében mindent meghatároz a meteorológusok által jósolt meleg, száraz hétvégi időjárás. Az elkövetkező napokra ígért kánikulában várhatóan a szőlő behozza majd az évközi lemaradását. Most jól jön a száraz meleg periódus a szőlőnek, javítja a minőséget. Jövő hét elejétől azonban hűvösebb, változékony idő ígérkezik, így csak pár nap lehet a nyugalomé.

A fehér fajtákat már elkezdték szedni. A mustfok 17 körül alakul. Ez jó eredmény. Ez mellett viszont a termésmennyiség, a már betakarított fehér fajták esetében, elmarad a várakozásoktól, a megszokottnál mintegy 15%-kal kevesebb került a feldolgozókba. A fürtök szellősek, kevesebb a bogyó a szokásosnál, ezért lehet kisebb a termés. Reméljük a vörös fajtáknál nem tapasztalható majd a jelenség.

A Kékfrankos teljesen beszínesedett, és a cukorfoka is már értékelhető, de még legalább 3 hét kell a teljes éréséhez. A Pinot Noir már szedhető, a Merlot és a Cabernet még szinte félig zöld. Az utóbbi fajtáknak még kell a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védelem is a továbbiakban.

Az enyhe tél és a meleg időjárás együttes hatására rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben, és gyakori a szürkepenész. Mindenképpen permetezzük meg a borszőlőket szürkerothadás elleni készítménnyel.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-3-as. A rajzás most szünetel. Szex-feromon csapdáink a héten nem fogtak lepkét.

A szőlőre a következő hetekben a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására a meleg, száraz időjárásban biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is lerakta tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak. Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák. Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni magas gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A sorok között is sok helyen gyorsan visszanő a frissen kaszált parlagfű, rengeteg virágos oldalhajtást fejlesztve.

A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák és a levélatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhetők a kártevő fejlődési fokozatai, azok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.21- 27.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,3

2

 Iván-völgy

23,2

1

 Bati-kereszt      

23,2

1

 Kajmád   

23,3

2

 Görögszó  

23,6

1

 Bátaszék  

23,5

1

 Paks  

23,1

3

 Bonyhád     

23,2

1

Várható időjárás

Pénteken ismét D-i légmozgás hatására melegszik a levegő. Napos-fátyolfelhős, nyári napra készülhetünk. Este, éjjel, erősebb felhősödés mellett kialakulhat elszórtan záporeső, mérsékelt zivatargóc. Szombat, vasárnap – továbbra is jelentős bizonytalansággal, de – tovább erősödő D-i széllel kifejezetten meleg légtömeg érkezhet a térségbe. A napsütés mellett 30 és 36 fok közé emelkedik várhatóan a hőmérséklet. Szombat délután már kialakulhatnak heves zivatarok felhőszakadással, jégesővel, szélviharral kísérve. Hétfőn már hűvös, szeles időre készülhetünk. A felhőzet és csapadék alakulása még bizonytalan. Most valószínűbb, hogy többnyire borongós időben, a kelet felé mozgó esőmezőből még sokfelé esik eső, alakul ki zivatar. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 5 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium