Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.09.03.

 

Érvényes: 2020.09.10.

 

Szépen, de lassan érik a szőlő a Borvidéken. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak. További, jelentősebb eső után elsősorban a Kékoportó és a Kadarka fajták bogyói repedhetnek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben. Helyi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 17 mustfokosra mérték. A Kékfrankos is 16-17 mustfoknál tart. Még 2-3 hét kellhet a fajta teljes éréséhez. A Kékoportót és az Irsait már szedik Bátaszék környékén. A Borvidéken az elmúlt héten 10 mm eső esett. Ennek ellenére még jelentősebb számú bogyórepedéssel nem találkoztunk. Eddig jól "kezelte" a szőlő az esőt. A továbbiakban száraz időt ígérnek, így bizakodhatunk, hogy a szőlő további érése kedvezően alakul.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében veszélyt jelenthet a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket teljes dózisban használva, csak a fürtöket permetezve, olcsóbban (1 hektárra bekevert permetlével 2-2,5 ha-t le lehet fedni), de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének.

Az érő bogyóállomány már nem fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A peronoszpóra, a késői fajtákban a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti erősen.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni magas gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A sorok között is sok helyen gyorsan visszanő a frissen kaszált parlagfű, rengeteg virágos oldalhajtást fejlesztve.

A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák és a levélatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhetők a kártevő fejlődési fokozatai, azok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.28- 09.03.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,8

9

 Iván-völgy

22,4

8

 Bati-kereszt      

22,3

9

 Kajmád   

22,7

10

 Görögszó  

22,9

12

 Bátaszék  

22,9

18

 Paks  

22,4

12

 Bonyhád     

22,5

14

Várható időjárás

Pénteken és a hétvégén jelentős melegedés és zömében derült, eseménymentes, nyári idő ígérkezik, délutánonként kevés gomolyfelhőzettel. Csupán vasárnap fordulhat elő elvétve záporeső, zivatar. Hétfőn valószínű egy gyenge érintő hidegfront, melynek hatására szélerősödés alakulhat ki. Kedden, szerdán ismét derült, eseménytelen, kellemesen meleg idő a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 17 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium