Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2020.09.10.

 Érvényes: 2020.09.17.

 

 

Az érésben előrébb jutott kék fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban az említett fajtáknak már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat. Mivel a jövő hétre száraz időt ígérnek a meteorológusok, a Kékfrankos is biztonsággal beérhet. A Kékfrankosról már szedik a rozénak valót, a fajta még 2 hét múlva lesz teljesen érett. Növényvédelmi kezelés már nem javasolt, esetleg a késői fajtákban biztonsági kezelésként még alkalmazható.

Az eddigi szüreti beszámolók szerint a termésmennyiség csak a szokásosnak a 70-80 %-a.

Nagyon sok a darázs. A nagy cukortartalmú bogyókat jelentősen károsítják. Nem tudunk mit tenni ellenük. Darázscsapda kihelyezésével mérsékelhetjük a kártételüket. Sajnos nem az elfogyasztott szőlővel okozzák a kárt, hanem az általuk megsértett bogyókon gyorsan elinduló szürkepenész fertőzéssel.

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

A rengeteg rovar: poloskák, darazsak, méhek, fülbemászók, kabócák, molyok, atkák mind egyszerre és szokatlanul nagy számban nyüzsögnek a szőlőn. Sajnos az enyhe tél és a melegedő klíma hatása ez a rovartömeg, amit nem tudunk távol tartani a szőlőtől.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhetők a kártevő fejlődési fokozatai, azok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatása következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. A kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket ismételni kell.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

09.04. – 10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,8

0

 Iván-völgy

21,5

0

 Bati-kereszt      

21,4

0

 Kajmád   

21,7

0

 Görögszó  

21,8

0

 Bátaszék  

22,2

0

 Paks  

21,3

0

 Bonyhád     

21,5

0

Várható időjárás

Péntektől tartósan, előreláthatólag legalább a jövő hét közepéig anticiklon alakítja térségünk időjárását. Nyáriasan meleg idő várható, sok-sok napsütéssel, csapadék nélkül, hőség napokkal (max. hőmérséklet >30 oC). Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium