Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre

 

2020.09.17.

 

 

Szép, meleg, esőmentes napok voltak az elmúlt héten. Nagyon kedvezett a fürtzónának ez az időjárás. A lombozatot azonban megviselte a száraz meleg. A levelek egy része száradni kezdett. Sokan már szüreteltek. Sokan készülnek a hét végére is szürettel. Még egy hétig száraz időt ígérnek, így a szőlő szépen érhet.

 

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

 

Rengeteg a rovar: poloskák, darazsak, méhek, fülbemászók, kabócák, molyok, atkák mind egyszerre és szokatlanul nagy számban nyüzsögnek a szőlőn.

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

09.11 – 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,2

0

 Iván-völgy

21,1

0

 Bati-kereszt      

21,0

0

 Kajmád   

21,3

0

 Görögszó  

21,4

0

 Bátaszék  

21,3

0

 Paks  

21,1

0

 Bonyhád     

21,2

0

Várható időjárás

 

Péntekre az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet, véget ér a nyár az őszben. Mérséklődik, legyengül a szél. Szikrázóan napos, csapadékmentes idő várható. Hétvégén alapvetően napos, illetve változó fátyolfelhőzeten át szűrt napsütéses, csapadékmentes, kellemes hőmérsékletű, hajnalonként meglehetősen hűvös idő a legvalószínűbb. A jövő hét első fele hideg hajnalokat, kellemesen, évszakos átlagnál ismét 2-4 fokkal melegebb délutánokat, nyugodt, napsütéses, csapadékmentes időt ígér. Jövő hét csütörtökre körvonalazódik ismét egy lehűlést és változást hozó hidegfront érkezése. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

 

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

Mindenkinek jó Szüretet, szép Borokat kívánunk!

  

Jó szüretet!