Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2012.05.24.)

 

Kiadva: 2012.05.24. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.05.31-ig.
Várható frissítés: 2012.05.31. 12:00-kor.

 

A szőlő közepesen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 80-100 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. A sok csapadék hatására kissé lelassult a növekedés az elmúlt időszakban.

 

 

A csapadékos napok alatt azért nem volt olyan hideg, hogy a fejlődés teljesen megtorpanjon, ezért a virágzás várható időpontja előbbre tolódik a megszokottnál, néhány fajtában már meg is kezdődött. Megkezdte a virágzást a Kékfrankos és a Chardonnay is.

 

 

Ezzel párhuzamosan a lisztharmat-veszély fokozott az ültetvényekben. Tüneteket még továbbra sem találtunk, de napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben  a gomba első levéltünetei.  

 

 

 

Az elmúlt napokban leesett jelentős mennyiségű csapadék hatására erős lehetséges fertőzési hullám indulhatott el mindkét betegség - a lisztharmat és a peronoszpóra - esetében. A virágzás közelsége és a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. Nagyon fontos a jó fedettség. Törekedjünk a minél teljesebb, tökéletesebb fedettség elérésére.
A magas páratartalom és a melegedő időjárás együtt a lisztharmatnak nagyon kedvez. Most leginkább erre a betegségre kell figyelmet fordítani.

 

 


A tarka szőlőmoly továbbra is rajzik, de már csak szórványosan. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt és alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

A levélatkák továbbra is visszafoghatják egyes hajtások növekedését. Ilyen esetben speciális atkaölő szereket juttassunk ki. A képen látható atkás hajtás nagymértékben lemaradt a növekedést tekintve a mentes hajtástól. Ezeken a részeken megfelelő termés nem várható.

 

 


A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 05.18-05.24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 17,2

28

 Iván-völgy 

 17,1

25

 Bati-kereszt      

 17,2

23

 Kajmád   

 17,2

26

 Görögszó  

 17,4

22

 Bátaszék  

 17,4

27

 Paks  

 17,2

25

 Bonyhád     

 17,3

24

 

 

 

 

 

Hétvégén élénk északi szél fúj. Zivatarnak, sőt zápornak is kicsi az esélye. Hétfőre is változóan felhős-napos, mérsékelten meleg idő ígérkezik eső nélkül, de egy-egy helyi zápor aznap is előfordulhat. A következő 7 napban Borvidékünkön 30 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 


 

 

 

 

 

A

 

 

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo, Ridomil Gold, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Folar 525 SC, Medallon Premium

 

 

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.