Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2021.05.13.

 

Érvényes: 2021.05.19.

Atkák és molyok nagy számban!

 

 

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 15-40 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. Az utóbbi 4-5 napban gyorsan nőtt a szőlő. A napi maximum hőmérsékletek 25-29 oC-ig is felmentek, ami már nagyon hiányzott a szőlőnek. Az áprilisban tartó hideg időjárás (9,9 oC átlaghőmérséklet) miatt alig fejlődött a szőlő április hónapban.

A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősödően rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 14 db-ot fogtak a héten. Ebből a közepes egyedszámból következőleg a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 18-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben. A fakadás utáni két hétben, április közepén, helyenként jelentősebb cserebogár-népesség is megjelent a szőlőn, de az idei évben a Borvidéken gyorsan lecsökkent a rajzó egyedek száma, így érzékeny károkat nem okozott a kártevő a szőlőkben.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "Lisztharmatveszély" előrejelzést adnak. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatták az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 19-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel. A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmat-járvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi időjárás kedvező a szőlő-lisztharmat számára.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.07 - 13.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

15,6

14

 Iván-völgy

15,1

12

 Bati-kereszt      

15,2

12

 Kajmád   

15,3

14

 Görögszó  

15,8

13

 Bátaszék  

15,2

14

 Paks  

14,8

11

 Bonyhád     

14,9

14

 

Várható időjárás

Pénteken és szombaton is változóan, nagyobbrészt erősen felhős időben lesz részünk, és csak átmeneti időszakokra süthet ki a nap. Elszórtan, de előfordulhat záporeső, egy-egy zivatargóc. Mérsékelten meleg idő valószínű. Vasárnap, már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de napos, idő a legvalószínűbb. Hétfőre kezdetben napos, enyhe idő kialakulása körvonalazódik, majd napközben, északnyugat felől terjeszkedve egy markánsabb hidegfront érheti el a térséget heves esőkkel, erős északi széllel, lehűléssel. Kedden szeles, hűvös, borongós idő ígérkezik, kisebb esőkkel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fürtkezdemények száma optimális

 

A gubacsatkák kártétele jelentős

 

A korai gyomirtás egész évre megalapozza a gyommentes ültetvényt

 

A májusi cserebogár rajzása gyorsan lefutott

 

A meteorológiai állomások erős lisztharmat-veszélyt jeleznek

 

A száraz időjárás ellenére a gyomok intenzíven fejlődnek

 

A szőlő-levélatka mikroszkópikus képe

 

Erősödő rajzást mutatnak a szőlőmolyok

 

Gyakoriak a szőlő-levélatka által okozott tünetek

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium