Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2021.05.20.

 

Itt az ideje elkezdeni a kombinált védekezéseket!

Érvényes: 2021. 05.26.

 

A múlt heti néhány melegebb nap hatására felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban a hét elején lehűlt időben ismét lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. Május első felében 25 mm csapadék esett a Borvidéken. A szőlő jelenleg 10 nappal van elmaradva az ilyenkor szokásos fejlettségtől. Átlagosan 30-60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben. A lisztharmat és a peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben. A betegségek megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás idejére már mindkét betegség komoly járványt idézhet elő. Itt az ideje elkezdeni a kombinált védekezéseket.

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

A május eleji esőzések miatt a párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A jövő hétre ígért felmelegedő időben jelentős fertőzések indulhatnak el.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni felszívódó+kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 18 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt. A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

Sok helyen találni olyan levelet, amely világosodó foltokat mutat áteső fényben, és lisztharmatra vagy peronoszpórára emlékeztető folttüneteket mutat. Ezeken a leveleken friss fertőzések nyomait nem találtuk. Valószínűleg a tavaly - a lisztharmattal erősen  - fertőzött részeken a betegség behúzódott a rügyekbe és ott a kihajtás során ilyen tüneteket mutat. Ezzel együtt az atkák is szívogatják a hajtásokat a rügyből fejlődő kis leveleken, akár már a nyugalmi állapotban is. A két károsító együttes fellépése okozhatja az említett tüneteket. 

Ezeken a tüneteken felül a leveleken megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek. Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél - elsősorban a napraforgónál - használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség – eső - hatására aktíválódnak és folttüneteket okoznak. Ezek a foltok általában citromsárgák és szabályos kör alakúak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz. Csak akkor jelent gondot, ha olyan mértékű az előfordulása a foltoknak, hogy visszafogja a hajtások növekedését.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.14 - 20.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

15,9

15

 Iván-völgy

15,6

14

 Bati-kereszt      

15,4

15

 Kajmád   

15,5

12

 Görögszó  

15,9

14

 Bátaszék  

15,8

13

 Paks  

15,1

15

 Bonyhád     

15,2

11

 

Várható időjárás

Pénteken napos, kellemes időben bízhatunk, de délután növekedni kezd a felhőzet. A friss előrejelzési adatok alapján, hétvégén ismét borongósabbra fordul, és elszórtan, többször is elered az eső. Élénk, időnként erős szél fúj és a május második felében elvárhatónál jóval hűvösebb lesz. Előreláthatólag a jövő hét első felében napos, kedvező időjárás alakul ki, országszerte 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fenológia

A gubacsatkák aktivizálódtak

 

A szőlő-levélatka kárképe

A szőlőmolyok rajzása erősödött

Fontos a tőketörzs tisztítása gyomirtás előtt

Gyomirtószer elsodródás tünetei

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium