Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

 

 

2021.05.27.

 

 

 

A kombinált védekezéseket célszerűek!

 

 

 

A fenológia lemaradott.

 

 

 

A meteorológusok szerint: tartósan hűvös marad az idő. Úgy néz ki, hogy június első hetében sem történik nagy változás az időjárásban. Marad az ilyenkor elvárhatónál jóval hűvösebb, változékony, gyakran csapadékos időjárás.

 

 

 

 

 

Az előzményekből kifolyólag késői virágzás várható, csapadékos időjárással tarkítva. Ez miatt már a virágzás előtt jelentősebb fertőzések jöhetnek létre gombabetegségek tekintetében. Most itt a lehetőség, hogy ezt megelőzzük.

 

A változékony időjárásban hol gyorsabb, hol lassabb volt a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 40-70 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg ennél jóval nagyobb vagy jóval kisebb hajtásnövekedést is. A múlt héten 18 mm csapadék esett a Borvidéken.

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első tünetek megjelenése a leveleken.

 

A peronoszpóra is veszélyes lehet: 2 lehetséges fertőzési ciklus elindulását jelezték a műszerek május 21-én és 24-én. A következő napokban azonban lehűlt az időjárás, így nem valószínű, hogy a fertőzések jelentősebb mértékben elindulhattak.

 

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenését, és a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét haladéktalanul meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

 

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk. A továbbiakban is oda kell figyelni a kártevőre, mert a későbbiekben – főleg hűvös időjárás esetén - a tünetek jelentősen fokozódhatnak. Az ilyen tőkék már messziről mutatják, hogy nincs rajtuk növekedés, a tőkesor "ablakos".

 

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 18 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelentek. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

 

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

Sok helyen találni olyan levelet, amely világosodó foltokat mutat áteső fényben, és lisztharmatra vagy peronoszpórára emlékeztető folttüneteket mutat. Ezeken a leveleken friss fertőzések nyomait nem találtuk. Valószínűleg a tavaly - a lisztharmattal erősen  - fertőzött részeken a betegség behúzódott a rügyekbe és ott a kihajtás során ilyen tüneteket mutat. Ezzel együtt az atkák is szívogatják a hajtásokat a rügyből fejlődő kis leveleken, akár már a nyugalmi állapotban is. A két károsító együttes fellépése okozhatja az említett tüneteket. 

 

Ezeken a tüneteken felül a leveleken megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek. Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél - elsősorban a napraforgónál - használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség – eső - hatására aktíválódnak és folttüneteket okoznak. Ezek a foltok általában citromsárgák és szabályos kör alakúak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz. Csak akkor jelent gondot, ha olyan mértékű az előfordulása a foltoknak, hogy visszafogja a hajtások növekedését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 05.21 - 27.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

16,4

18

 Iván-völgy

16,1

15

 Bati-kereszt      

16,2

17

 Kajmád   

16,4

19

 Görögszó  

16,6

18

 Bátaszék  

16,7

20

 Paks  

16,2

16

 Bonyhád     

15,9

18

 

 

 

Várható időjárás

 

Pénteken hidegfront mögötti szeles, kissé hűvös idő várható. Elvétve alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Szombaton is megmarad az időjárás változékonysága. Gyakran lesz erősen felhős az ég. Vasárnap előreláthatólag szelesebb, de naposabb időszakok mellett fordulhat elő elszórtan gyenge futó záporeső. Tartósan hűvös marad az idő. Úgy néz ki, hogy június első hetében sem történik nagy változás az időjárásban. Marad az ilyenkor elvárhatónál jóval hűvösebb, változékony, gyakran csapadékos időjárás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 18 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fiatal hajtások könnyen megperzselődnek

 

A fiatal hajtások nagyon törékenyek, vékony a levélszövet

 

A levélatkák kártétele jelentős

 

A szőlőmolyok még mindig nagy számban rajzanak

 

A zöldmunka most már nem várhat

 

Atkafertőzéstől erősen visszafogott növekedés

 

Kb. 10 napos elmaradásban van a szőlő

 

Lisztharmatgyanús tünetek

 

Sok a rovarkártevő

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium