Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.06.03.

 

Megjelent a lisztharmat!

Érvényes: 2021. 06.09.

 

A nem túl meleg időjárásban a szőlő csak közepesen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 50-80 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. A fürtök már megnyúltak, de csak 6-8 nap múlva indulhat meg a virágzás. Az április nagyon hűvös volt, 9.9 oC volt a hónap átlaghőmérséklete. Ilyen hideg április 25 éve nem volt. A május is hűvös volt, 15,6 oC volt a hónap átlaghőmérséklete, amire az utóbbi két évet nem számítva 30 éve nem volt példa. A hónap során a reggelek is elég hűvösen alakultak, az utóbbi napokban is tapasztalhatók voltak 6-7 oC hajnali hőmérsékletek. Ilyen körülmények között természetes, hogy a szőlő kb. 8 nappal elmarad az ilyenkor szokásos fejlettségétől. A betegségek sem sietnek, a lisztharmat elszórtan megjelent a leveleken, a peronoszpóra még nem jelentkezett be.

Az időjárás alakulása, elsősorban a felmelegedés fokozhatja a lisztharmat-veszélyt az ültetvényekben. Ebben az időszakban, a korábbi években már gyakran voltak olyan reggelek, amikor 15-16 oC volt a hőmérséklet, ami nagyon kedvezett a lisztharmat számára. Amikor ez idén bekövetkezik, akkor majd napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben a gomba levéltünetei.

Az elmúlt napokban is esett csapadék a Borvidéken, és mindkét betegség - a lisztharmat és a peronoszpóra - esetében újabb fertőzési hullámok indulhattak el. A virágzás közelsége miatt folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. Nagyon fontos a jó fedettség. Törekedjünk a minél teljesebb, tökéletesebb fedettség elérésére. A folpet hatóanyagot tartalmazó kombinált készítményeket részesítsük előnyben, így a virágzás alatti csapadékosabb időjárás esetén sem lesz gondunk a szürkepenésszel.

Virágzás előtt, most ajánlott permetezni Bór tartalmú lombtrágyával (Polybór 140, Folicare B) a jobb kötődés, a madárkásság megelőzése érdekében.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is.

A peronoszpóra is veszélyes lehet: újabb lehetséges fertőzési ciklus elindulását jelezték a műszerek május 29-én. A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenését, és a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 22 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelentek. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles időjárás. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

A hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk. A továbbiakban is oda kell figyelni a kártevőre, mert a későbbiekben – főleg hűvös időjárás esetén - a tünetek jelentősen fokozódhatnak.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.28 – 06.03.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

16,9

4

 Iván-völgy

16,4

4

 Bati-kereszt      

16,3

3

 Kajmád   

16,6

6

 Görögszó  

16,8

5

 Bátaszék  

16,9

5

 Paks  

16,6

6

 Bonyhád     

16,3

4

 

Várható időjárás

Pénteken alapvetően napos, már június elejének közel megfelelő, nyáriasan meleg idő ígérkezik, erős UV sugárzással. Elvétve egy-egy zápor, zivatargóc előfordulása továbbra sem zárható ki. A hétvégén előreláthatólag ismét több lesz a felhő, kevesebb helyen várható tartós napsütés. Szombaton csak elvétve, vasárnap többfelé lehet számítani záporesőre, valamint zivatarra. A légmozgás csak zivatarok környezetében erősödhet meg. Hétfőn is előfordulhat itt-ott egy-egy futó záporeső, zivatar, de ekkor döntően napos időre készülhetünk, és a hőmérséklet tovább emelkedik, az átlagosnak megfelelő értékeket mérhetünk majd. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fenológia kb. 8 nappal van elmaradva

 

A fürtök megnyúltak

 

A szőlőmolyok még mindig rajzanak

 

A tarka szőlőmoly lárvái kikeltek

 

A veszélyes gyomok ellen folyamatosan védekezni kell

 

Az atkák száma nagy az idei évben

 

Fontos a jó fedettség elérése

 

Megfelelő zöldmunkával szellőssé tehető az állomány

 

Megjelent  a lisztharmat elszórtan

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium