Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.06.10.

Érvényes: 2021.06.17.

Megkezdte a virágzást a szőlő

 

 

 

A felmelegedő időjárásban a szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. A hajnali hőmérsékletek most már 14-15 oC körül vannak és napközben 28-29 oC körüli hőmérséklet mérhető. Ez most már kedvező a szőlő számára, így az elmúlt napokban a fenológia gyorsan haladt előre. Néhány ültetvényben megjelentek az első virágok is, elsősorban a Kékfrankos és a Kadarka kezdte meg a virágzást a déli fekvésű részeken a Borvidék ültetvényeiben. A területek jelentős részénél azonban még várni kell a virágzás megindulására. A meleg napok hatására gyors volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad majd a gyors ütemű virágzás.

A lisztharmat levéltünetei megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számíthat, ha a héten zivataros idő is előfordul. További csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

Több helyen erős hajtásnövekedés és sűrű lombozat alakult ki a virágzásra. Ezeken a helyeken fokozottan figyeljünk a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő, árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. A szőlő tágabb környezetét is szemügyre véve, az ott észlelteket is tekintetbe véve, várhatóan a lisztharmat hirtelen erősen fog berobbani a virágzás alatt vagy közvetlenül utána.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge, de még tart. Ez mellett a nyerges szőlőmoly is rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan az előbbi fajból 8 db-ot, az utóbbiból 3 db fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is. A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles, esős időjárás.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.04 – 10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

17,9

0,5

 Iván-völgy

17,7

-

 Bati-kereszt      

17,5

-

 Kajmád   

17,6

1

 Görögszó  

17,9

-

 Bátaszék  

18,2

-

 Paks  

17,4

1

 Bonyhád     

17,6

-

 

Várható időjárás

Pénteken és a hétvégén napos és erősebben felhős időszakok, valamint területek váltakoznak. Szórványosan alakulhatnak ki záporok, valamint zivatarok. Hétfőre várhatóan derült, kellemes idő alakul ki. Csapadék nem hullik. Nagyon erős lehet viszont az UV sugárzás. Kedden eleinte napos idő valószínű, majd északnyugat felől egy gyors mozgású hidegfrontnak köszönhetően felhősödésre, és szórványosan kialakuló záporokra, zivatarokra van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fajták többségénél még pár napot várni kell a virágzás megindulására

 

A gubacsatkák kártétele fokozott

 

A gyors hajtásnövekedés miatt több helyen a klorózis tünetei láthatók

 

A hajtásnövekedés felgyorsult

 

A jó fedettség fontos

 

A sikeres gyomirtás után újrainduló gyomokat időben kezeljük ismét

 

A szőlő-levélatka sok helyen erősen károsít

 

Megjelentek az első virágok

 

Törzstakaróval védett fiatal oltványok

 

Védekezzünk a molyok lárvái ellen

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium