Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.06.17.

 

Virágzik a szőlő

 

 Érvényes: 2021.06.24.

 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzásban van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. Az éjszakai hőmérsékletek most már magasabban alakultak, és a nappali felmelegedés is fokozódott az elmúlt napokban, így kedvezően zajlik a virágzás. A gombabetegségek egyelőre nem terjednek számottevően, kissé lassan fejlődnek, ami jó hír számunkra. A június elejéig tartó hűvös időjárás visszafogta a gombabetegségeket, és az elmúlt időszakban tapasztalható száraz, pára nélküli időjárás is valószínűleg oka annak, hogy eddig még nem terjedt intenzíven a lisztharmat. A most felmelegedett időjárásban jelentős lehet majd a reggeli/hajnali harmatképződés és pára, ami hirtelen elindíthatja a tömeges fertőzéseket.

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, de a peronoszpóra számára is kedvező a jelenlegi meleg időjárás, ha esővel társul. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

A fenológia kb. 10-12 nappal van elmaradva az ilyenkor szokásostól. A hétre előrejelzett hőhullámban várhatóan ez a lemaradás mérséklődni fog.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink nem fogtak molyt a héten. A lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is. A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles időjárás.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

Az amerikai szőlőkabóca lárvák többsége most L2-es lárvafokozatú, tehát nemsokára meg kell kezdeni a védekezéseket a kártevő ellen.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei. Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.11 – 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,4

1

 Iván-völgy

21,1

1

 Bati-kereszt      

21,3

1

 Kajmád   

21,2

-

 Görögszó  

21,5

1

 Bátaszék  

21,5

1

 Paks  

21,0

2

 Bonyhád     

20,8

1

 

Várható időjárás

Péntekre és a hétvégére tartós hőség várható, igazi strandidő látszik kialakulni. Fülledt meleg idő, túlnyomórészt már +30 fok feletti maximum hőmérséklet lesz jellemző. Az alapvetően napos időben zömében mérsékelt gomolyfelhősödés valószínű, amelyből kis eséllyel, elvétve, elsősorban a késő délutáni időszakban alakulhat ki futó zápor, zivatargóc. A jövő hét elején labilisabbá válhat a légkör, azaz nő a záporok, zivatargócok kialakulásának az esélye. Emellett az a valószínűbb, hogy marad a meleg, csak átmenetileg csökken a hőmérséklet a zivatarok hatására, viszont fülledtebbé válik a levegő, illetve erőteljesebb gomolyfelhőzet zavarja a napsütést. Szerdától tipikus júniusi időjárás kialakulása valószínű: +30 fok körüli, kevéssel a feletti maximum hőmérséklet, túlnyomórészt napos idő gomolyfelhőkkel, illetve délután, este elszórtan, kevés helyet érintően, de esetenként heves zápor, zivatargóc. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A hónaljhajtások képződése fokozott

 

A jó fedettség fontos

 

A lisztharmat lassan terjed

 

Az elmúlt napokban erős volt a hajtásnövekedés

Használjunk lombtrágyát a klorózis ellen

 

Intenzív a virágzás

 

Levélatka által okozott tünetek

 

Perzselés tünetei

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium