Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.06.24.

 

Erős meleg, gyors virágzás

 Érvényes: 2021. 07.01

 

Száraz, meleg periódus vette kezdetét és nem ígérnek jelentős csapadékot a következő napokban jelentkező front hatásaként sem. A hideg május és június első fele után most hirtelen beköszöntött egy szokatlanul meleg időszak. A szőlő éppen megkezdte a virágzást a meleg időjárás érkezésekor. A virágzásnak ez a nagy meleg nem túl kedvező, és a kötés sem tud a legmegfelelőbben alakulni. A betegségek egyelőre csendesen vegetálnak a szőlőben, a nagy meleg és az erős UV sugárzás nem teszi lehetővé a gombabetegségek terjedését. A napokban 37 oC napi maximum hőmérsékletek alakultak ki, ami már a szőlőt is eléggé megviseli. A növények vízháztartása is kezd kibillenni az egyensúlyból, és az erős UV sugárzás miatt a levelek egyes részeinek perzselődése, elhalása is egyre gyakoribb jelenség lesz.

Jelenleg virágzás végén van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. A meleg napok hatására gyors ütemű volt a virágzás. Sokan a meleg napok miatt aggódtak a kötés jó aránya miatt, de tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés megfelelő. Bár több helyen nem olyan nagy a megkötött bogyók száma, mint azt megszoktuk, de majd később kitelnek a szemek és szépek lesznek a fürtök.

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára is kedvező lehet a jelenlegi időjárás, ha csapadék érkezik zivatarral. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani zivataros időjárásban – akár fertőzheti is a fiatal fürtöket.

A tarka szőlőmoly rajzása kis intenzitású. Szex-feromon csapdáink átlagosan 6 lepkét fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es, L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter körüli vízmennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt.

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A permetezések során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell elkezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusztnak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

A lombtrágyák használatát folyamatossá kell tenni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei. Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.18 – 24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

26,5

-

 Iván-völgy

26,3

-

 Bati-kereszt      

26,2

-

 Kajmád   

26,4

-

 Görögszó  

26,6

-

 Bátaszék  

26,6

-

 Paks  

25,9

-

 Bonyhád     

26,1

-

 

Várható időjárás

Pénteken délután újabb hulláma érkezik a hidegfrontnak: kezdetben heves zivatarok alakulnak ki felhőszakadással, jégesővel kísért gócoknak is nagy a veszélye. Ekkor sem esik mindenhol, maradnak bőven csapadékmentes területek is. Szombaton kelet felé mozog a labilis légtömeg, a front mögött frissebb, kissé szeles idő várható. Napsütés, elviselhetőbb meleg idő ígérkezik. Vasárnap, hétfőn előreláthatólag újból forrósodik a levegő. Szikrázó napsütésre számíthatunk helyenkénti fátyolfelhősödéssel. Kedden, szerdán hőségre, délutánonként, esténként elvétve heves zivatargócokra van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fiatal telepítésekben erősen fejlődnek a gyomok

 

A gubacsatkák száma az idei évben sok

 

A gyomirtás optimális időpontja

 

A jó fedettség elérése fontos

 

 

A kötődés közepesen alakul

 

A lisztharmat kevés helyen, de jelen van

 

A szőlő fenológiája

 

Glifozát hatás

 

Gyors volt a hajtásnövekedés az elmúlt napokban

 

Szőlőkabóca L3-as lárva

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium