Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.07.01.

 

Közepes kötés, erősödő lisztharmat

 

 

Érvényes: 2021. 07.07.

 

A virágzás alatti időszakban nem volt jelentős mennyiségű csapadék a Borvidéken. A virágzás gyorsan lefutott, a kötődő kis bogyók száma közepes. A fürtök megnyúltak. A Kékfrankos madárkásan kötött, a Cardinal virágai több helyen kötődés nélkül leszáradtak. A Merlot és a Tramini jobban kötött. A bibén lévő szekrétumcsepp, amin megtapad a virágpor, általában reggel 9-10 óráig fogadóképes, aztán beszárad, majd másnap újra megjelenik, ha nem kötött a virág. A száraz, meleg időjárásban a szekrétumcsepp hamarabb eltűnik a bibe tetejéről, így a kötés nem tud megtörténni. Ezért hiányosak idén a fürtök, rossz a kötés.

A szőlőnek kedvező időjárás miatt nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt kinőtte a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet, ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt.

A lisztharmat tünetei egyre több helyen jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. A lombozaton megkezdődött a lisztharmat felszaporodása. Erre mutató jel, hogy a kevésbé védett ültetvényekben, az időjárási előzményekből nem levezethető módon, de erősen elindult a lisztharmat. Sokan arra számítanak, hogy ilyen kánikulában nem terjed a betegség. Ennek ellenére erős, a teljes lombozatra kiterjedő fertőzéseket találtunk az utóbbi 1 hétben. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

Az időjárás egyelőre a peronoszpóra számára nem kedvező.

A virágzás után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Ez mellett - és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk - a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. Nem mozognak gyorsan a növényi részekben, nem erős gyógyító hatásúak, de "állóképesek". A fertőzés előtt kijuttatva őket hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat.

A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter körüli vízmennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A szőlőmolyok rajzása folyamatos. Csapdáink a héten átlagosan 8 db molyt fogtak. Ez mellett az első nemzedék lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

Az amerikai fehér szövőlepke fészkei is megjelentek a szőlőben, több helyen a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell elkezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma) , amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L3-L4-es fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

A lombtrágyák használatát folyamatossá kell tenni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei. Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.25 – 07.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

26,3

6

 Iván-völgy

26,1

6

 Bati-kereszt      

25,7

5

 Kajmád   

26,2

7

 Görögszó  

26,4

8

 Bátaszék  

26,5

9

 Paks  

25,8

7

 Bonyhád     

26,3

12

 

Várható időjárás

Pénteken napos idő, élénk-erős északi szél ígérkezik. Szórványos csapadék várható, nem mindenhol esik. Szombaton alapvetően napos, idő, mérsékeltebb, de még meg-megélénkülő szél várható. Vasárnap, hétfőn nő az előrejelzés bizonytalansága. A hét utolsó és a jövő hét első napján gyakoribb, erősebb felhősödések zavarhatják meg a napsütést és többfelé, de előreláthatólag szórványosan eshet eső is. Keddre várhatóan visszatér a napos, nyaralóidő. Szerdán, csütörtökön fokozódó kánikulára van most kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A gyomirtás optimális ideje

 

A lisztharmat erős fertőzése

 

A szellős fürtzóna kialakítása fontos

 

A virágzás gyorsan lefutott,  a kötődés csak közepes

 

Csak közepes mennyiségű termés várható

 

Erős a hajtásnövekedés

 

Gubacsatka által okozott tünetek

 

Szőlőkabóca L3-as lárva

 

Több fajtánál a virágok szárazon kihullottak, nem kötöttek

 

Törekedjünk a jó fedettségre

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium