Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.07.08.

 

Erősödő lisztharmat!

 

 

Érvényes: 2021.07.15.

Az elmúlt héten nem hullott csapadék a Borvidéken. Ennek ellenére hajnalban párás a levegő. Éjféltől, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 70 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és hajnalra rövid ideig ugyan, de megközelíti a páratartalom a 80%-ot. Napi átlagban 6-8 órán át 70% körüli a levegő páratartalma. Ez az egyik alapja és magyarázata a lisztharmat helyenként erős fellépésének. A másik ok a tavalyi erős lisztharmatfertőzések. A harmadik ok pedig a kevés zöldmunka miatti sűrű lombozat.

Néhány ültetvényben arról számolnak be, hogy fajtától és fekvéstől függően erősen változó a lisztharmat fellépése. Vannak olyan ültetvények, ahol permetezés nélkül sincs jelen a lisztharmat, de vannak olyan helyek is, ahol az erős védelem mellett is jelentős fertőzések tapasztalhatók.

Egyes fajtákban, Kékoportó, Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Cardinal jelentős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. Sokan a kén adagját megduplázva próbálják megfékezni a betegséget. Az 1-1,2%-os töménységre emelt kénoldat valóban jobb hatású a lisztharmattelepek ellen, de a mostani időszakban veszélyt jelent a szőlőnövényre a meleg idő miatt. A meleg (napi maximum hőmérséklet 25 oC felett) időben ez a töménység perzsel.

A peronoszpóra tünetei még nem jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. A hét végére ígért csapadékosabb időjárás esetén megjelenhet a betegség.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A lisztharmat számára kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 10-12 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L4-es stádiumban van a mostani időszakban. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Lisztharmat ellen a mostani időszakban 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A lombtrágyák használatát tegyük folyamatossá. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés – a rügydifferenciálódás - most alakul ki. Gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek. A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Már ebben az időszakban gondolni kell a hiánybetegségekre. Augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen el kell kezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-es fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni.

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

Az amerikai fehér szövőlepke fészkei is megjelentek a szőlőben, több helyen a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.02 – 07.08.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

25,1

-

 Iván-völgy

25,0

-

 Bati-kereszt      

25,1

-

 Kajmád   

24,7

-

 Görögszó  

25,4

-

 Bátaszék  

25,5

-

 Paks  

24,9

-

 Bonyhád     

24,8

-

 

Várható időjárás

Pénteken hidegfront alakítja időjárásunkat. A front előtt viszont még nagyon meleg lesz. Nagyjából a késő délelőtti óráktól kezdődően nyugat felől, ahogy terjeszkedik a front kelet felé, heves zivatarok pattannak ki. A front mögött már erős északnyugati szél fúj, és délután nyugaton már elkezd kitisztulni az ég, ott megszűnnek a zivatarok. A térségben élénk északi szél fúj, hűvösebb lesz a hajnal. Szombaton, elvétve jelentéktelen eső, zápor, lesz jellemző, mérsékelt légmozgással. Éjszaka is sokfelé kell számítani zivatarokra. Vasárnap változóan felhős-napos időben, előfordulhatnak záporok, valamint zivatarok. Hétfőn alapvetően napos, nagyon meleg idő ígérkezik, csapadék nélkül. Kedden előreláthatólag hidegfront, napközben csak elvétve, este helyenként heves zivatarral. A front mögött megerősödik az északnyugati szél. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A Kékfrankos szépen fejlődik

 

A meleg időben erős a hajtásnövekedés

 

A sorközök kaszálása időszerű

 

A túlterhelt tőkéken megjelennek a hiánytünetek

 

A zöldmunka most kiemelten fontos

 

Amerikai lepkekabóca

 

Csapadék érkezése után robbanhat a lisztharmat

 

Csonkázás után

 

Erős lisztharmat-fertőzés

 

Lisztharmat levélen

 

Lisztharmat-micélium bevonat levélen

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium