Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.07.15.

 

Vihar, zivatar, jég

 

 

Érvényes: 2021.07.22.

Július 9-e, péntek délután erős felhőszakadással kísért vihar csapott le a Borvidékre. Sok helyen fákat csavart ki a vihar, és jég is érkezett az esővel. A szőlőt helytől függően különböző mértékű jégkár érte. Baranya-völgyben 22 mm eső és 2 cm-es jegek, Tóth-völgyben 25 mm eső és 2-3 cm-es jegek, Porkoláb-völgyben 38 mm eső és dió nagyságú jegyek is voltak. A bogyókár 5-30 százalék közötti, de minden nap tovább romlik. Sok bogyó, amit csak megütött a jég, utólag, napok múlva kezd el barnulni és fonnyadni. A leveleket is megszaggatta a jég, de a fürtökön sokkal nagyobb kárt okozott ugyanazon a helyen a jég. A leveleken látható sérülések gyorsan beszáradtak a meleg időben, igazából nem jelent veszélyt a lombozat sérülése. Annál inkább a bogyóállomány ilyen mértékű sérülése. A továbbiakban a fürtben maradó rengeteg sérült bogyón a betegségek felszaporodhatnak és a későbbiekben az egészséges fürtrészek is veszélybe kerülhetnek. A legfontosabb védekezési előírás ilyen esetekben a folpet és a réz együttes kijuttatása.

Az elmúlt héten egyszeri, de kiadós csapadék hullott a Borvidéken. A rekord meleg időjárás valamelyest fékezte a betegségek terjedését, de nem állította meg teljesen azt. Annak ellenére, hogy az említett vihart kivéve, nem volt jelentős eső, a levegő szinte egész nap "opálos", párás, fülledt volt. Ez az időjárás a lisztharmat számára nagyon kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban nehéz megfékezni a betegség további terjedését. Ettől függetlenül a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagyok a fürtök, de kevés a bogyó, így közepes termés várható.

Egyes fajtákban, Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos, a kevésbé jól védett ültetvényekben erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A műveléssel is nagyon sokat tehetünk a lisztharmat kialakulásának és fellépésének visszaszorításában. A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre. Jó zöldmunkával még tovább csökkenthető a betegségek fellépésének valószínűsége.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A lisztharmat miatt a fokozottabb zöldmunka és a fürtök kitakarása javasolt. A túl erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Lehetőség szerint a sorok keleti oldalát tisztítsuk ki jobban. Az ide sütő délelőtti nap nem olyan erős, mint a nyugati oldalon délután erősen és hosszan sütő nap. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Az elmúlt két hétben tapasztalható erős napsütések ellenére nem találkoztunk erős égési-perzselési tünetekkel a bogyókon. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L4-es stádiumban van a mostani időszakban. Ezzel párhuzamosan a szőlőmolyok II. nemzedékének rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 8 db lepkét fogtak.

 

Ez visszaesést jelent az előző időszakhoz képest, aminek a nagy meleg lehet az oka. A szürkepenész az erősen molyos szőlőben majd jelentős kárt tehet a nyár végi időszakban. Fontos tehát, hogy védekezzünk a kártevő ellen. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A múlt heti meleg és eső hatására most intenzíven fejlődnek a gyomok. Sok közöttük a veszélyes gyom (pl. parlagfű). Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A levél- és a gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L4-L5-ös fejlettségűek. A héten már fogtunk kifejlett imágókat is. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

Az amerikai fehér szövőlepke fészkei is megjelentek a szőlőben, több helyen a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.09 – 07.15.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,9

24

 Iván-völgy

24,7

32

 Bati-kereszt      

24,8

28

 Kajmád   

24,7

22

 Görögszó  

25,0

20

 Bátaszék  

25,1

20

 Paks  

24,6

12

 Bonyhád     

24,8

8

 

Várható időjárás

Péntektől keddig nedves, labilis, és meleg levegő tölti ki hazánk légterét, emiatt napos és erősen felhős, vagy borongós időszakok váltják egymást. Térben és időben eltérően záporok, zivatarok alakulhatnak ki, helyenként felhőszakadással. Kisméretű jég előfordulhat. Meleg lesz, de nem forróság, általában 30 fok közelében alakulnak a csúcsértékek. Szerdától válhat szárazzá és tartósan napossá az időjárás, de ebben az időtávban már igen nagy a bizonytalanság. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 


A felhőszakadás a földet is elvitte a sorok alól

 

 

A gubacsatkák folyamatosan károsítanak

 

A gyomok most nekilendülnek

 

 

A jég a leveleket is károsította

 

A jég sok helyen kárt okozott

 

A jól kialakított ültetvényben könnyebb a növényvédelem

 

A lisztharmat helyenként erős

 

A vesszőket is megsértette a jég

 

Eddig ígéretes a termés

 

Egyes bogyók a jég után napok múlva fonnyadnak

 

210715Kezdődik a Parlagfű szezon

 

Levélatka friss kártétele

 

Levélatka régi kárképe, már a kártevő nincs a levélen, csak a károsításának nyomai

 

Lisztharmat tünetek

 

Szőlőkabóca imágó

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium