Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.07.22.

 

Felhőszakadás, zivatar

 

Érvényes: 2021.07.29.

Július 17-én, szombaton, felhőszakadással kísért vihar csapott le ismét a Borvidékre. Szerencsére most jég nem érkezett az esővel. Szekszárdon nagy mennyiségű csapadék hullott, de a környező településeken csak néhány mm esett. A lenti térképen látható, hogy a nagy mennyiségű eső Szekszárdot érte. Baranya-völgyben, Tóth-völgyben, Porkoláb-völgyben 50 mm feletti mennyiséget mértünk.

 

 

(Forrás: idokep.hu)

 

A múlt hét előtti jég nyomai szépen behegedtek, de sok helyen olyan erős volt a jég hatása, hogy a sérülések, kihasadt bogyók a szüretig a fürtökben maradnak és kissé lehangoló látványt nyújtanak.

Az elmúlt 2 hétben leesett 70-80 mm körüli csapadék párás, fülledt időjárást teremtett. Ez az időjárás a lisztharmat számára nagyon kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban nehéz megfékezni a betegség további terjedését. Ettől függetlenül a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagyok a fürtök, de kevés a bogyó, így közepes termés várható.

Egyes fajtákban, Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos, a kevésbé jól védett ültetvényekben erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A műveléssel is nagyon sokat tehetünk a lisztharmat kialakulásának és fellépésének visszaszorításában. A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre. Jó zöldmunkával még tovább csökkenthető a betegségek fellépésének valószínűsége.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A lisztharmat miatt a fokozottabb zöldmunka és a fürtök kitakarása javasolt. A túl erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Lehetőség szerint a sorok keleti oldalát tisztítsuk ki jobban. Az ide sütő délelőtti nap nem olyan erős, mint a nyugati oldalon délután erősen és hosszan sütő nap. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Az elmúlt két hétben tapasztalható erős napsütések ellenére nem találkoztunk erős égési-perzselési tünetekkel a bogyókon. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége bebábozódott a mostani időszakban. Ezzel párhuzamosan a szőlőmolyok II. nemzedékének rajzása is folyamatos. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 6 db lepkét fogtak. A szürkepenész az erősen molyos szőlőben majd jelentős kárt tehet a nyár végi időszakban. Fontos tehát, hogy védekezzünk a kártevő ellen. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A múlt heti meleg és eső hatására most intenzíven fejlődnek a gyomok. Sok közöttük a veszélyes gyom (pl. parlagfű). Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A levél- és a gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. A héten tovább növekedett a kifejlett imágók száma. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges.

Az amerikai fehér szövőlepke fészkei is megjelentek a szőlőben, több helyen a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.15 – 07.22.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,1

51

 Iván-völgy

23,7

50

 Bati-kereszt      

23,9

47

 Kajmád   

23,7

34

 Görögszó  

24,3

6

 Bátaszék  

24,4

8

 Paks  

23,5

11

 Bonyhád     

23,6

6

 

Várható időjárás

Szombaton napos-gomolyfelhős időre, további melegedésre számíthatunk. Visszatér a hőség. Napközben nem valószínű csapadék, hajnalban lehet elszórtan zivatargóc. Vasárnapra fülledt meleg idő ígérkezik. A napsütést erőteljesebb felhősödés zavarhatja. Elvétve ismét kialakulhatnak zivatargócok. Hétfő, kedden élénk, nyugati, délnyugati szél támadhat további melegedést, fullasztó hőséget okozva. Napsütés ígérkezik mérsékelt felhősödésekkel. Szerdán a késő délutáni, esti óráktól heves zivatarok alakulhatnak ki. Szerdán előreláthatólag hidegfront lesz felettünk, heves zivatarokkal, széllel, lehűléssel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 


A fürtök sok helyen nem túl esztétikusak

 

 

A gubacsatkák kártétele erős

 

A jégverés nyomai már begyógyultak

 

A levélen lévő jégnyomok is jól regenerálódtak

 

A lisztharmat számára kedvező az időjárás

 

A megfelelő zöldmunka fontos

 

A rossz kötés sok helyen még most is érzékelhető

 

Amerikai lepkekabóca

 

Szőlőkabóca imágó

 

Szőlőkabóca L5-ös lárva

 

Tőkeelhalás tünetei

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium