Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.07.29.

 

Hőség, lisztharmat

 

 

Érvényes: 2021. 08.05.

Általában szépen művelt szőlőket lehet találni a Borvidéken. A következő hétre ígért zivataros kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban. A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. A jég azonban sok helyen kárt tett, és a bogyókon csúnya sérülések vannak. Ennek nyomai sajnos a szüretig kísérik a termést.

A lisztharmat számára kedvező a mostani időjárás. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Az elmúlt héten tapasztalt meleg, párás időjárás hatására a Borvidéken továbbra is terjedőben van a lisztharmat. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idei évben. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök. A kitakart fürt azonban a napégés áldozata lehet, ezért meg kell találni a középutat, ami sok esetben egyáltalán nem könnyű feladat.

Az erős meleg ellenére nem zsendül a szőlő olyan gyorsan, mint azt az időjárás indokolná, vagy ahogy azt ebben az időszakban az elmúlt években tapasztaltuk.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása továbbra is közepes mértékű (11 db/csapda/hét).

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a nagy, 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A múlt heti meleg és eső hatására most intenzíven fejlődnek a gyomok. Sok közöttük a veszélyes gyom (pl. parlagfű).

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékba tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók most már folyamatosan jelen vannak. A lárvák már csak egyre kisebb számban károsítanak. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként a már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

A levél- és a gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Az amerikai fehér szövőlepke fészkei is megjelentek a szőlőben, több helyen a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

Bár nem szőlővédelmi kérdés, de a téma közérdeklődésre tart számot, és sok szőlősgazdának van diófa a területén. Július 21-én megkezdte a rajzást a dióburok-fúrólégy a megyében és azóta erősen rajzik. A kártevő ellen most kell elkezdeni a védekezéseket a diótermés megmentése érdekében.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.23 – 07.29.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,5

0

 Iván-völgy

23,9

0

 Bati-kereszt      

24,3

0

 Kajmád   

24,2

0

 Görögszó  

24,6

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

24,1

0

 Bonyhád     

24,4

0

 

Várható időjárás

Pénteken egy hullámzó hidegfront közelíti meg hazánkat észak felől. A front előoldalán ismét fokozódik a hőség, fülledtség. Alapvetően napos időnk lesz, de délután kialakulhatnak elszórtan, kevés helyet érintően heves zivatarok. Szombaton napos és felhősebb területek váltakoznak. Élénkülő, olykor meg is erősödő ÉNY-i szél támad. Reggel, majd átmeneti szünetet követően a késő délutáni, esti és éjszakai órákban ismét zivatargócok alakulhatnak ki, de csak szórványosan. Az esti időszakban heves zivatargóc kialakuláshoz is kedvezőek lesznek a légköri feltéttelek. Vasárnap előreláthatólag áthalad felettünk az északról érkező hidegfront. Délelőtt erőteljes gomolyfelhőzetre és szórványosan, de sokfelé kialakuló, heves zivatargócokra van kilátás. A front előtt még rekord meleg és hőség valószínű. Hétfőre előreláthatólag megnyugszik térségünk időjárása, kisüt a nap, de nem lesz hőség, csak ilyenkor megszokott meleg idő. Este, éjjel ekkor sem kizárt egy-egy kisebb zivatargóc előfordulása. Keddre ismét labilis légköri helyzet kialakulása körvonalazódik fülledt, változóan felhős, zivatarokkal tarkított időjárással. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A gubacsatkák aktívak az idei évben

 

A lisztharmat egyes helyeken erős

 

A napégés egyre gyakoribb

 

A tőkeelhalás tünetei a nagy hőségben fokozódhatnak

 

A törzstisztítás nélkül gyomirtott szőlőben jelentős tőkekár keletkezhet

 

Fontos a jó fedettség

 

Szőlőkabóca imágó

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium