Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.08.05.

Szárazság, lisztharmat, régi sérülések nyomai

 

Érvényes: 2021. 08.12.

Az elmúlt héten száraz, meleg időjárás volt. Ez kedvezett a szőlőnek, megindult a zsendülés. A nem permetezett ültetvényekben a lisztharmat erős. Mellette a régi jégverés nyomai a fürtökön nem tűntek el. Több helyen ezért nem nyújt felemelő látványt a szőlő, aki magára hagyta a jégverés után a szőlőjét, annak mostanra csúnya képet mutatnak a tőkék. Az ültetvények többségében azért normális állapotok vannak.

A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elkövetkezendő időszakra kánikula várható, ezért most nyújthatjuk a permetezési fordulók közt eltelt időt.

Helyenként már zsendülő fürtöket is lehet látni, főleg a csemegeszőlők – pl. Cardinal - fürtjei kezdték meg a színesedést. Mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg.

A következő napokra ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban.

Az elmúlt héten nem esett számottevő csapadék, így peronoszpóra esetében nem indult betegséghullám. Az idei évben eddig még jelentek meg a betegség tünetei.

Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. A fejlődésben lemaradott fürtrészek még fertőződhetnek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni.

Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük félre a permetezőgépet és a felszívódó szereket.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 12 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A parlagfű írtására fordítsunk különös figyelmet!

Használjuk a lombtrágyákat folyamatosan. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés – a rügydifferenciálódás - most alakul ki. Gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek. A másik ok a termés minősége.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók jelenléte általános. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként a már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.30 – 08.05.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,3

1

 Iván-völgy

23,9

1

 Bati-kereszt      

23,9

1

 Kajmád   

23,8

1

 Görögszó  

24,4

1

 Bátaszék  

24,5

1

 Paks  

23,8

2

 Bonyhád     

23,7

1

 

Várható időjárás

 

Pénteken előreláthatólag kelet felé távolodik a front felhőzete. Kisüt a nap, csapadékmentes, változóan napos-felhős idő ígérkezik. Élénk északias szél fúj. A hétvégén sok napsütés és déli széllel érkező melegedés, kánikula a legvalószínűbb. Tartós hőhullám ezúttal nem valószínű. Vasárnap délután, elszórtan már kialakulhat frissítő záporeső, zivatargóc. Jövő hét első felében augusztusi átlagnak megfelelő, meleg, nyári idő ígérkezik változóan napos-felhős időben, elvétve egye-egy elszórtan előforduló záporral, zivatargóccal. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 


A Cardinal zsendül

 

A lisztharmat a nem védett helyeken erős

 

A régi jég és a lisztharmat együttes károsítása

 

A régi jég nyomai

 

A szőlő jelenlegi állapota

 

Az atkák kártétele fokozódott

 

Lepkekabóca

 

Szőlőkabóca imágó

 

Tartsuk gyommentesen a soraljakat

 

Tőkeelhalás kezdeti tünetei

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium