Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.08.12.

További szárazság, erős zsendülés-színesedés

 

 

Érvényes: 2021.08.19

Az elmúlt héten is száraz, meleg időjárás volt. Csapadék 6-8 mm körüli mennyiség esett két részletben, ami a száraz körülmények között pár óra alatt nyomtalanul „eltűnt”. Folyamatos és erőteljes a zsendülés. A meteorológusok fokozódó hőségre és az idei év legerősebb kánikulájára számítanak a jövő hét elején. A következő napokban nem kell mindenképpen permetezni, most lehet tartani egy kis szünetet az eddig jól védett ültetvényekben.

Ettől függetlenül a nem vagy kevésbé jól permetezett ültetvényekben a lisztharmat erős. A fiatal leveleken folyamatosan jelennek meg a betegség új tünetei. Több helyen még fejlődésben elmaradott, kis méretű, zöld bogyókon is találni friss lisztharmat tüneteket. Az ültetvények többségében azért jó állapotok vannak. A régi jégverés nyomai a fürtökön még látszanak, nem tűntek el. A termésmennyiség tekintetében nem rosszak a kilátások, a mennyiségre nem lesz panasz. A rossz kötést követően a szőlő szépen kompenzálta a kevesebb számú bogyót a fürtben. Az Irsai-t már néhol szedésre érettnek nyilvánították, de a szüretét csak augusztus 20-körülre tervezik.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elkövetkezendő időszakra kánikula várható, ezért most nyújthatjuk a permetezési fordulók közt eltelt időt.

A következő napokra ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban.

Az elmúlt héten nem esett számottevő csapadék, így peronoszpóra esetében nem indult betegséghullám. Az idei évben eddig még jelentek meg a betegség tünetei.

Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük félre a permetezőgépet. Réz és kén hatóanyagok együttes kijuttatatásával sokat tehetünk a lombozat épségének megóvásáért.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Leállt a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten nem fogtak lepkét.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A parlagfű írtására fordítsunk különös figyelmet!

Az atkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók jelenléte általános. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként a már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.06-12.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,7

8

 Iván-völgy

23,2

8

 Bati-kereszt      

23,1

7

 Kajmád   

23,4

9

 Görögszó  

24,8

8

 Bátaszék  

24,8

8

 Paks  

23,2

6

 Bonyhád     

23,5

11

 

Várható időjárás

Péntek, szombat, vasárnap fokozódó hőséget, fülledt időt ígér erős napsütéssel, gyenge gomolyfelhőzettel. Számottevő csapadék nem valószínű, elvétve, kevés helyet érintően esténként, hajnalonként előfordulhat futó záporeső, zivatargóc. Az éjszakai felfrissülés is gyengül, egyre többfelé marad +27 fok fölött a napi középhőmérséklet! Jövő hét elején előreláthatólag folytatódik, sőt tovább fokozódik a forróság. Újabb tartós hőség kialakulása körvonalazódik, ami akár az idei nyár legerősebb hőhulláma is lehet többfelé előforduló 40 fok körüli maximumokkal! Még jelentős bizonytalansággal, de a jövő hét második felében kezdhet normalizálódni, 30 fok közelébe mérséklődni a hőség. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A Cabernet még nem színesedik

 

 

A fehér csemegeszőlők némelyike már kóstolható

 

A glifozát hatása a szőlőn

 

A gubacsatkák jelentősen felszaporodtak

 

A gyomok a szárazság ellenére erősen fejlődnek

 

A Kékfrankos állapota

 

A lisztharmat nyomai még látszanak

 

A rovarok már elkezdték fogyasztani az édesebb szemeket

 

A tőkeelhalás tünete

 

Napégés Kékfrankos levelén

 

 

Ügyeljünk a parlagfűmentesítésre

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium