Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.08.19.

 

Hőség, némi csapadék, gyors színeződés, megjelent a peronoszpóra

 

 

Érvényes: 2021.08.26.

Az elmúlt heti hőséghullámot a hétfőn éjjel érkező szeles front zárta le. Másnap kedden reggel megérkezett az eső is. Erős lehűlés és kevés csapadék jellemezte a következő napokat. Kedd hajnalban 14,8 oC–ot mértünk, ami jelentős változás az eddig megszokott magas hőmérsékletű éjszakák után. Az érkező front nem sok csapadékot hozott, mindössze 7 mm esett. Ez viszont elég lehet a peronoszpórának a továbbiakban egy meglepetés fellépésre. Az augusztus 12-i héten esett 6 mm eső után megjelentek a betegség tünetei a leveleken. Ha képes a peronoszpóra gyorsan felszaporodni a lombozaton az elkövetkező időben, akkor, főleg a késői fajtákban, még komoly kárt is okozhat. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

A Kékfrankos és a Zweigelt már szépen beszínesedtek a Borvidék ültetvényeiben. Az érő szőlő mennyisége megfelel az átlagosnak, de a késői fajtáknak (Cabernet Franc, Merlot) sok van még hátra az érésig. Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány általában már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Általában azonban a többi fajtában és, ahol az eddigi növényvédelem sikeres volt, a szőlőn nincsenek tünetek, ott a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő peronoszpóra és lisztharmat ellen is.  

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

Több helyen találkozhatunk az atkák kártételével. Júliusig, a gyorsan növő lombozaton nem volt szembetűnő a kártételük, de a mostani időszakban jobban láthatók a levéltünetek. Elsősorban a gubacsatkák felszaporodása észlelhető a lombozaton. Speciális atkaölő szerrel permetezzük meg a tőkéket vagy használjunk folyamatosan nagy adagú ként.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. Jelenleg a betegség ellen nem ismert kémiai védekezési mód. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A kórokozó gombák eltömik testükkel a vízszállító edényeket, így a növény hirtelen lankad, fonnyad, majd gyorsan pusztul a barnulás feletti részen. Sokszor az egész tőkét érinti a száradás. A törzs átvágása után megfigyelhetők a jellegzetes tünetek.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók jelenléte általános. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként a már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.13-19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

24,3

7

 Iván-völgy

23,9

6

 Bati-kereszt      

23,8

7

 Kajmád   

24,1

8

 Görögszó  

24,5

7

 Bátaszék  

24,5

7

 Paks  

23,8

9

 Bonyhád     

24,0

6

 

Várható időjárás

Pénteken napos, zömében felhőtlen, reggel hűvösebb, majd napközben már meleg, nyaralóknak is kedvező idő várható gyenge vagy mérsékelt északias légmozgással. Szombaton, vasárnap nyugodt, túlnyomórészt felhőtlenül napos, csapadékmentes, melegedő, ismét +30 fok fölé melegedő, nyaralóidő kialakulása körvonalazódik. Hétfőn, kedden front előtti fülledt, változóan napos időre van kilátás növekvő előrejelzési bizonytalansággal. Hétfő este, éjjel, kialakulhatnak zivatargócok, majd kedden várhatóan északkelet felé elvonul az elgyengülő csapadékzóna, kisüt ismét a nap, marad a fülledt meleg. Éjjel érkezhet újabb zivatarhullám. Szerdán az áthaladó, de elgyengülő front okozhat időről-időre növekvő felhőzetet, időszakosabb napsütést, szélélénkülést és csökkenő hőmérsékletet, de a front előtti térségben még fülledt meleg idő valószínű. A felhőzetből elszórtan, délután, este nagyobb eséllyel várhatóak zivatarok. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).


A hőség meglátszik az ültetvényeken

 

A Kékfrankos színeződése fokozott volt

 

A késői fajtákban a még zöld részeket károsíthatja a peronoszpóra

 

A mennyiség megfelelő

 

A Merlot lassan színesedik

 

A Merlot még veszélyben van a peronoszpóra miatt

 

A szüretre tegyük gyommentessé a sorok alját

 

A tőkeelhalás tünetei az elmúlt 2 hétben fokozottan jelentek meg

 

Az atkák kártétele fokozott

 

Megjelentek a peronoszpóra friss tünetei

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium