Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.08.26.

 

Némi csapadék, a felső leveleken lisztharmat és peronoszpóra

 

 

Érvényes: 2021.09.02.

8 mm körüli csapadék esett a múlt héten, ami jót tett a szőlőnek. A talajt ugyan csak 1-2 cm mélyen áztatta be az eső, de a lehűlt időben kicsit helyre verekedte magát a szőlő. Az idei évben nehéz egészségesen tartani a szőlőt. Nincs mit szégyenkeznie annak sem, akinek néhol látni sérült, beteg fürtrészeket, vagy a felső leveleken a lisztharmat és peronoszpóra tünetei megjelentek mostanra. A lisztharmat fertőzési nyomása folyamatosan erős volt egész évben. Ez jelenleg is tart és nem várható, hogy csökken. A téli enyhe időjárás, a meleg tenyészidőszak miatt a gombák és a rovarok is az eddig megszokottnál erősebben lépnek fel. A jövőben, továbbra is hasonló időjárás esetén, fel kell készülni arra a nehezen elfogadható tényre, hogy az eddigieknél többször kell permetezni a szőlőt. Ez 40-60 e Ft költségnövekedést eredményezhet hektáronként.

Nem lesz korai szüret az idei évben. Bár a gazdák most már számolgatnak, illetve más Borvidékekről hallottakból már a szüretről beszélnek, de jobban tennék, ha permeteznének. Még a korai fajtáknak is kell 2 hét, mikorra olyan érettségbe jutnak, ahol már rozé vagy korai célú szüret szóba jöhet. Hátráltatja, lassítja az érést a mostani időjárás. 

A cukrosodó bogyókon még nem jelentek meg a botritiszfertőzés tünetei, de az időjárás előrejelzés szerint nagyobb mennyiségű csapadék várható a jövő héten. Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-2-es lárvák. Szex-feromon csapdáink a héten nem fogtak lepkét. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.20 - 26.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,1

8

 Iván-völgy

23,0

7

 Bati-kereszt      

23,0

7

 Kajmád   

23,1

9

 Görögszó  

23,3

7

 Bátaszék  

23,4

7

 Paks  

22,9

8

 Bonyhád     

22,8

10

 

Várható időjárás

Pénteken változóan felhős-napos időben, elszórtan alakulhatnak ki gyenge záporok, egy-egy zivatar is lehet. Szombaton borongós idő, újabb hidegfront valószínű, sokfelé esővel. Lehűl a levegő, hűvös lesz. Vasárnap is döntően erősen felhős, itt-ott naposabb idő alakul ki, és továbbra is számítani kell helyenként esőre, záporokra. Előreláthatólag a jövő hét eleje is változékony, szeles idővel kezdődik. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A fiatal hajtásokon tömeges a gombabetegségek fellépése

 

 

 A gyommentes állomány fontos szüretre

 

A Kadarka is jól színesedett

 

A Kékfrankos szépen beszínesedett

 

A Kékoportó már közel van a teljes éréshez

 

A kígyóaknás szőlőmoly kártétele

 

A lisztharmat erős a leveleken

 

A Merlot-ban még szép számmal vannak zöld bogyók

 

A molyok lárvái egyenként rágják meg a bogyókat

 

A parlagfű írtására figyeljünk

 

A régi sérülések miatt fontos a botritisz ellen védekezni

 

A termésmennyiség megfelelő az idei évben

 

A tőkeelhalás tünetei

 

Sok a rovarkártevő

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium