Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.09.02.

 

Csapadék, lehűlés, lassú érés

 

 

Érvényes: 2021. 09.09.

Az elmúlt héten 30 mm körüli mennyiségű csapadék esett a Borvidéken. A fürtökön most huzamosabb ideig megmaradt a nedvesség. A szürkepenésznek ez jó előkészületi időszak. Bár még nem találkozni tünetekkel, további, elsősorban majd a szüret előtti időszakban esetlegesen érkező csapadék már veszélyhelyzetet teremthet. Aki szeretne jó termést szüretelni, annak permeteznie kell szürkepenész elleni készítménnyel. Némi jó hír, hogy a következő egy hetes időszakra nem ígérnek csapadékot. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói nagyobb veszélyben vannak. Még esőtől megreped bogyókat nem látni, de sok a sérült szem, ami elindíthatja a szürkepenész terjedését. Elsősorban a Kékoportó és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség. Ezen túlmenően minden fajta esetében nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az elmúlt héten, a Borvidéken esett jelentős csapadék miatt, a szürkepenész "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban, csapadékos időjárás esetén, robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben a fertőzés.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellett, a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptember elején. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is tömegesen rakta le tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak.

Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a melegedő időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák. Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

Az érő szőlő termését már nem fertőzi a lisztharmat és a peronoszpóra sem. A peronoszpóra, a késői fajtákban, a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti. A késői fajtákban (Merlot, Cabernet) még egy Réz+Kén kombinációt érdemes kijuttatni. Ez a késői fajták esetében megakadályozza a levélen felszaporodó áttelelő képletek tömeges kialakulását, amely folyamat szeptemberben intenzív.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L2-L3-as lárvák. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul. A szőlőmolyok rajzása leállt.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A legfrissebb hírek, jelentések szerint a magyarországi Borvidékeken változó, de egyre jelentősebb az előfordulási gyakorisága a kórokozónak. A leginkább érintett Borvidékeken az ültetvényekben nem ritka a 10-12 %-os mértékű tőkepusztulás sem. A szakemberek szerint a gomba toxinjai a növény szállítóedény-rendszerében a sok csapadék hatására aktívabban mozognak, és ezek a vegyületek "felmérgezik" a növényt. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A visszavágás-újranevelés hatékonysága a tapasztalatok szerint 90 %.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. A kifejlett lepkekabócák repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

08.27 – 09.02.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,7

28

 Iván-völgy

18,3

31

 Bati-kereszt      

18,2

31

 Kajmád   

18,4

26

 Görögszó  

18,9

25

 Bátaszék  

18,9

25

 Paks  

18,4

30

 Bonyhád     

18,3

27

 

Várható időjárás

Pénteken és a hétvégén folytatódik ez a nyugodtabb, napsütéses, kellemes időjárás. Az éjszakai lehűlés napról-napra gyengül, és a délutáni hőmérséklet is nyárias napokat idéz. Növekvő bizonytalansággal, de előreláthatólag a jövő hét első napjain is kitart a frontmentes, nyugodt, napsütéses, kellemes hőmérsékletű időjárás. Időnként és helyenként változó vastagságú fátyolfelhőzet szűrheti, zavarhatja a napsütést. Jövő hét szerda-csütörtök környékére körvonalazódik egy gyengébb ciklon érkezése felhősödéssel, elszórtan esőkkel, hőmérséklet csökkenéssel. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


A fürtökben gyakori a sérült bogyó

 

 

A Kadarka érettsége

 

A művelt soralj nagyon jó hatással van a fürtök érésére

 

A tőkeelhalás kezdeti tünetei

 

Elhúzódó az érés

 

Erős a lisztharmat

 

Jól kezelt ültetvény

 

Közepes termés várható

 

Sok a rovarkártevő

 

Ügyeljünk a parlagfűre

 

 

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium