Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2021.09.09.

 

Kezdődő szüret, felgyorsult érés

 

 

Az utóbbi napok melegebb, száraz időjárása felgyorsította a szőlő érését. Több helyen látni szüretelő brigádokat a Borvidéken. A fehér korai fajták és a rozénak való kék fajták szürete folyamatos. A Kékfrankos mint alapfajta szinte már teljesen érett, most már a cukorfok további emelkedésére kell csak várni. Csapadékot csak jövő hét keddtől ígérnek a meteorológusok, akkor is csak inkább záporokat. Ez miatt sokan már felhagytak a permetezéssel, pedig az idei évben a jól kezelt ültetvényekben is jelentős levéltüneteket látni, főleg a lisztharmat szaporodott fel mostanra a lombozaton. A lisztharmat jelentős mértékű felszaporodása a leveleken, ami nemcsak a mostani időszakban káros a lombozaton, a jövő évi fertőzés létrejöttét is jelentősen elősegíti, megalapozza. Az ilyen ültetvényekben a kén használata indokolt.

Sok fürtnél az évközi sérülések, kisebb jégverés, a lisztharmat tünetei most "bújnak elő". Az ép szemek között sok a sérült héjú bogyó.

A tömött fürtű, késői és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében továbbra is veszélyt jelent a botritisz a termésre. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket csak a fürtöket permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének. Egyelőre még nem találkoztunk a szürkepenész tüneteivel az ültetvényekben, de a késői fajták szüretéig még 1-1,5 hónap is lehet hátra.

Sokat javíthatunk a minőségen és sokat segíthetünk a fürtök gyors felszáradásához a fürtzóna megfelelő kilevelezésével. Lassan, folyamatosan tisztítsuk meg a fürtzónát a levelektől, így nem terheljük meg hirtelen a tőkéket, de az érést jelentősen segítjük.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A késői fajtákban még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban (Merlot, Cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű (idős-fiatal levelek megfelelő aránya) levélzet nem áll majd rendelkezésre. Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap) kijuttatása tapadásfokozó készítménnyel "erősítve".

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellett, a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptember folyamán. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is tömegesen rakta le tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak.

Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet.

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A visszavágás-újranevelés hatékonysága a tapasztalatok szerint 90 %.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak.

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. Védekezési lehetőségként a kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású vagy felszívódó szereket használni.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

09.03– 09.09.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,1

0

 Iván-völgy

17,6

0

 Bati-kereszt      

17,5

0

 Kajmád   

17,9

0

 Görögszó  

18,3

0

 Bátaszék  

18,3

0

 Paks  

17,4

0

 Bonyhád     

17,8

0

 

Várható időjárás

Szombatig szinte változatlan marad időjárásunk: folytatódik a napos, szinte felhőtlen, nyugodt, csapadékmentes, eseménytelen időjárás, elvétve áttetsző fátyol-, illetve gyenge gomolyfelhőkkel. A várható hőmérséklet a nyarat idézi, a +30 fokot közelíti, és az éjszakai lehűlés is napról-napra mérséklődik. Vasárnap, illetve a jövő hét első napjain már több felhő zavarhatja a napsütést, de jelentős lehűlés még nem körvonalazódik. Kedd délután, este érkezhet egy csapadékmező a térségbe északnyugat felől. Előreláthatólag szerdán, csütörtökön jön el a nyárutó vége, fordul változékonyabbra az idő, érkezhet számottevőbb csapadék. Utóbbi akkor is szórványosan, záporos formában. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 


A Cabernet állapota

 

A darazsak jelentős számban fogyasztják a szőlőt

 

A fürtök megfelelő nagyságúak

 

A gubacsatkák felszaporodtak

 

A Kékfrankos szinte teljesen érett

 

A lisztharmat erős a lombozaton

 

A Merlot még éretlen

 

Az Olaszrizling érettsége

 

Idén sok a vadkár

 

Sok a sérült bogyó a fürtökben

 

Sok a tőkeelhalás

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus, Coprantol Duo

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium