Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.06.02.

 

Virágzik a szőlő

 

 

 Érvényes: 2022.06.09.

 

A változékony időjárásban a szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. A hajnali hőmérsékletek most már 15 oC körül vannak és napközben 26-28 oC körüli hőmérséklet mérhető. Májusban eddig volt 2 hőségnap is, amikor a levegő 30 oC-ra melegedett. Ez most kedvező a szőlő számára, így az elmúlt napokban a fenológia gyorsan haladt előre. Az elmúlt hétvégén valamelyest lehűlt a levegő, és 3 napon keresztül esősebb időjárás volt. Ez nem állította le a szőlő fejlődését és a hét elején megjelentek az első virágok is, elsősorban a Kékfrankos és a Kadarka kezdte meg a virágzást a déli fekvésű részeken a Borvidék ültetvényeiben. Június első napjaiban, jelenleg 20-50 %-os virágzásban van a szőlő. A melegedő időjárásban várhatóan nem lesz elhúzódó ütemű a virágzás.

A lisztharmat levéltünetei megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számíthat a héten tapasztalt esősebb, zivataros idő. További csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. Lisztharmat estében még csak ritkán láttunk tüneteket, de a virágzás alatt mát több helyen is előfordulhat a kórokozó a leveleken.

Helyenként az erős hajtásnövekedés miatt sűrű lombozat alakult ki a virágzásra. Ezeken a helyeken fokozottan figyeljünk a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő, árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. A szőlő tágabb környezetét is szemügyre véve, az ott észlelteket is tekintetbe véve, várhatóan a lisztharmat hirtelen erősen fog berobbani a virágzás alatt vagy közvetlenül utána.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge, de még tart. Ez mellett a nyerges szőlőmoly is rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan az előbbi fajból 2 db-ot, az utóbbiból 1 db fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

A rovarok kártétele az utóbbi években sokat erősödött a szőlőkben is. A kedvező évközi lehetőségek, az enyhe tél, a száraz tavaszok egyre jobban lehetővé teszik a rovarok előretörését. A szőlőben a rovar- és atkaölő szerek használatának gyakoriságát fokozzuk.

Május harmadik dekádjában sajnos egy vihar jeget is hozott. Főleg Bátaszék, Báta térsége volt érintett a szőlőültetvények esetében. A jégverést kapott részeken a réz és a folpet hatóanyagok használata javasolt. Ezek a hatóanyagok beszárítják és fertőtlenítik a sérült részeket, meggátolják a gombás- és baktériumos betegségek fellépését vagy terjedését.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is. A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles, esős időjárás.

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.27 – 06.02.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

16,4

20

 Iván-völgy

16,2

19

 Bati-kereszt      

16,1

19

 Kajmád   

16,2

22

 Görögszó  

16,7

19

 Bátaszék  

16,5

20

 Paks  

15,8

17

 Bonyhád     

15,9

15

 

Várható időjárás

Pénteken napsütéses, fülledt, meleg idő valószínű, délután fátyolfelhősödéssel. Szombatra bizonytalanul előrejelezhető, fülledt, labilis időjárási helyzet kialakulása most a legvalószínűbb. Vasárnapra túlnyomórészt napos, időnként és helyenként mérsékelten felhős, elszórtan záporokkal is tarkított, kevésbé fülledt, pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű időre van kilátás. Gyenge vagy mérsékelt É-ias szél fúj. Hétfőre virradóan ismét záporokat, zivatarokat adó, labilisabb légtömeg érkezése körvonalazódik. Napközben napos és felhősebb időszakok váltakozása mellett elszórtan lehetnek záporok. Keddre markánsabb hidegfront érkezése körvonalazódik szélerősödéssel, záporokkal, zivatarokkal, lehűléssel, majd nyugat felől tisztuló égbolttal. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fürtök nagyok, jó termés várható

 

 

A jég a leveleket és a hajtásokat is megsértette

 

A jégverés a fiatal oltványokat sem kímélte

A jó zöldmunka nagyon fontos

A jól gyomirtott ültetvényben még kb. 1 hónapig nincs gyommentesítési teendő

A kora tavaszi gyomirtás hatása

A lisztharmat első, elszórtan fellelhető tünetei

A májusi hőségnapok miatt már most találni napégés tüneteket a leveleken

A pótlásokat védjük törzstakaróval a gyomirtó szertől

 

A szivarsodró eszelény kártétele

 

Szőlő-levélatka kártétele

 

20-50%-os a virágzás

 

 

 

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium