Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

 

2022.06.09.

 

Elhúzódó a virágzás

 

 

Érvényes: 2022. 06.15.

 

A virágzás a változékony időjárásban elhúzódó. A fajták között nagy a különbség, de még tőkén belül is találni különböző virágzási állapotban lévő fürtöket. A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le, és most a szőlő behozza a májusi, néhol hűvösebb időjárás miatti elmaradását. A hajtások hosszúak és a fürtök is kissé nagyobbak a megszokottnál. A Borvidék egyes tábláiban néhány tőkén, elszórtan az ültetvényekben, erősödő lisztharmat-fertőzést észleltünk a lombozaton. A lisztharmat-telepek nagysága és gyakorisága alapján erős lesz a fertőzési nyomás. Érdekes módon, egymástól távol lévő, egyes tőkéken fordul elő a fertőzések, egyébként már többször is permetezett ültetvényekben. A szomszédos, többségben lévő tőkék tünetmentesek. Ez a rezisztencia kérdését vetheti fel.

A peronoszpóra még nem jelent meg a leveleken, és még a fürtökön sem láttunk tüneteket. Szerencsére a szürkepenész sem jelent meg a virágzó fürtökön ezidáig. A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg, kötödés után, megfelelő mennyiségű csapadék hatására elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. Ez a peronoszpórára is igaz. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek párásak. Ez az időjárás kedvez a virágzásnak. A gyakori kis adagú esők hatására a talajok felső rétegéből „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A virágzás alatt folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni a gombabetegségek ellen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben. Vigyázzunk a beporzó rovarokra. A szőlő ugyan öntermékeny, nem a rovarok porozzák, de a hasznos rovarok, pl. méhek, zengőlegyek stb. előszeretettel látogatják az illatos szőlővirágot. A méhkímélő technológia alkalmazása kiemelten betartandó a szőlő virágzása alatt.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak, szakadások jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák, azaz fertőzött növényről képesek lesznek átvinni a betegséget egészséges tőkékre. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.02 - 09.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,2

14

 Iván-völgy

18,1

15

 Bati-kereszt      

18,0

15

 Kajmád   

18,0

12

 Görögszó  

18,4

21

 Bátaszék  

18,5

24

 Paks  

18,0

20

 Bonyhád     

17,8

11

 

Várható időjárás

Pénteken élénk, erős ÉNY-i szél és borongós idő a legvalószínűbb, többfelé kisebb esővel, záporokkal. A csütörtökihez képest azonban csökken a csapadékhajlam. Szombatra kissé tovább javul az idő, de még élénk, erős É-i szél fúj, viszont már naposabbra fordul időjárásunk, és még kevesebb helyen alakulhatnak ki elszórtan gyenge záporok, egy-egy zivatar. Vasárnap a napsütés válik főszereplővé, és ekkor előreláthatólag eső sem valószínű. A szél legyengül, melegszik a levegő. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).


A fürtök száma nagy

 

 

A gubacsatkák is jelen vannak a leveleken

 

A kötés kedvezően alakul

 

A lisztharmat telepek a fertőzött leveleken

 

A veszélyes gyomok irtása  a virágzásukkor a leghatékonyabb

 

Erős a hajtásnövekedés

 

Gyorsan elérte a felső drótot  a szőlő

 

Klorózis

 

Most még elég a 300 l víz hektáronként

 

Szőlő-levélatka friss szívásnyomai

 

Szőlő-levélatka régi szívásnyomai

 

Vigyázzunk a beporzó rovarokra

 

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm

kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium